codzienność

wtorek, 8 maja 2018

tradycyjna chałka


Tradycyjna chałka upieczona na podstawie tego przepisu jest mięciutka, idealna do podania z masełkiem lub kremem cytrynowym - lemon curd. Ciasto jest łatwe do wyrobienia i proste do formowania, ma nienaganną strukturą i delikatny miąższ. Chałkę po wyrośnięciu i posmarowaniu białkiem można posypać innym ulubionym ziarnem lub kruszonką.


4 1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki cukru
3 jajka
1/4 szklanki oleju
1 szklanka wody
2 łyżeczki suchych drożdży
2 łyżeczki soli
2 łyżki czarnego sezamu


W misce w ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, odstawić. Do wody dodać cukier, dwa jajka oraz jedno żółtko, olej i całość wymieszać. Do składników dodać mąkę, sól i wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto umieścić w misce, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie podzielić ciasto na sześć części. Z części uformować równej długości wałki. Trzy wałki połączyć ze sobą na końcu i zaplatać warkocz, końce założyć pod spód warkocza. Chałkę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z pozostałym wałkami postąpić tak samo. Chałki przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 40 minut, aż podwoją swoją objętość. Chałki posmarować roztrzepanym białkiem i posypać sezamem. Włożyć blachę z chałkami do piekarnika nagrzanego do 190° C na około 35 minut i piec, aż się ładnie zrumienią.

2 komentarze:

  1. Tyle razy chciałam zrobić i tak mi się nie chce. A Ty widzę robotna babeczka jesteś i chałkę mechnęłaś 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam tradycyjne chałki!
    Pysznie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.