codzienność

piątek, 11 maja 2018

pappardelle z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym


Makaron z kurczakiem, pomidorkami i zielonymi szparagami w sosie śmietanowym aromatyzowanym czosnkiem z dodatkiem natki pietruszki jest pyszny i bardzo sycący. Pappardelle z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym można szybko przygotować i cieszyć się jego doskonałym wiosennym smakiem. 

500 g pappardelle
500 g zielonych szparagów 
200 g filetu z kurczaka
3 ząbki czosnku
300 ml kwaśnej śmietany
3 łyżki oleju 
1/2 pęczka natki pietruszki 
250 g pomidorków koktajlowych 
sól
pieprz

Na patelni rozgrzać olej, dodać drobno posiekany czosnek i podsmażyć, dodać filet pokrojony w kostkę i chwilę smażyć. Dodać śmietanę, pokrojone na części pomidory i całość chwilę smażyć, aż sos zgęstnieje, dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać, doprawić do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. W czasie przygotowywania sosu ugotować makaron w dużej ilości osolonego wrzątku. Na trzy minuty przed końcem gotowania dorzucić do makaronu pokrojone na kawałki szparagi. Odcedzić makaron ze szparagami, dodać do sosu i wymieszać.

2 komentarze:

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.