Słynne amerykańskie ciasto biszkoptowe pieczone na białkach tym razem w wersji cytrynowej i z dodatkiem mąki orkiszowej tortowej. Ciasto jest delikatne jak puch, bieluchne, ma złotą skórką i cytrynowy aromat. Cytrynowe ciasto anielskie upieczone według przepis z magazynu Cook's Illustrated, to idealne ciasto na wiosenne podwieczorki.
10 białek
100 g mąki orkiszowej tortowej
200 g cukru
1/4 łyżeczki soli
sok z 1/4 cytryny
1 łyżeczka winianu potasu
100 g mąki orkiszowej tortowej
200 g cukru
1/4 łyżeczki soli
sok z 1/4 cytryny
1 łyżeczka winianu potasu
W mikserze ustawionym na średnie obroty ubić białka z solą i winianem potasu. Zwiększyć obroty miksera i stopniowo dodawać połowę ilości cukru, ubijać aż piana stanie się sztywna. Do białek dodawać porcjami pozostały przesiany cukier, przesianą mąkę, sok z cytryny i miksować krótko, tylko do połączenia się składników. Ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej masłem, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 35 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto po upieczeniu ostudzić w formie przez około 60 minut, a następnie wyciągnąć z formy.
140 g cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
sok z 1/2 cytryny
Rzeczywiście - bielutkie niczym skrzydła anioła :) Piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńAnielskie , nie ma wątpliwości :)
OdpowiedzUsuńPiękna aranżacja na zdjęciach. Ciasto z pewnością pyszne, pozdrawiamy.
OdpowiedzUsuń