codzienność

środa, 28 marca 2018

faszerowane jajka


Bez paschy, babki drożdżowej, babki gotowanej, mazurków, różnorakich pasztetów i faszerowanych jajek, nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych. Jajka faszeruje się pastą na bazie gotowanych jajek z dodatkiem szynki oraz szczypiorku, obtacza w tartej bułce i smaży na maśle. Faszerowane jajka są doskonałe, smakują podane na ciepło lub zimno. 
  

10 jajek
150 g szynki drobiowej
1 pęczek szczypiorku
2 łyżki śmietany
1 łyżka majonezu
tarta bułka
sól
pieprz
masło do smażenia 

 

Jajka ugotować na twardo, przekroić ostrym nożem wzdłuż na pół. Białka i żółtka ostrożnie wyjąć, tak by nie uszkodzić skorupek i posiekać. Do posiekanych jajek dodać posiekaną szynkę, posiekany szczypiorek, śmietanę i majonez. Całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem i dobrze wymieszać. Nadzienie nałożyć do skorupek, wierzch wyrównać i połówki jajek obtoczyć w tartej bułce. Jajka smażyć na rozgrzanym maśle na rumiany kolor.
 

1 komentarz:

  1. O tak, smakują wybornie. Ostatnio smażone w taki sposób robiłam po raz pierwszy🙂

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.