codzienność

czwartek, 8 lutego 2018

pączki luksusowe


Luksusowe pączki przygotowane na samych żółtkach, które sprawiają, że pączki są lekkie, delikatne, puszyste i bardzo pyszne. Ciasto na pączki aromatyzowane jest skórką startą z pomarańczy, zawiera ziarenka wanilii, rum oraz dodatek gorzkich migdałów. Słodkie migdały, są wyjątkowo smakowite, ale pachną intensywnie tylko chwilę po zebraniu, natomiast gorzkie mają piękny zapach, ale są raczej niejadalne i można ich używać wyłącznie jako przyprawy. Rozpływające się w ustach pączki luksusowe, nadziewane dżemem morelowym, oblane lukrem z dodatkiem rumu i ozdobione kandyzowaną skórką pomarańczową, zostały przygotowane na podstawie przepisu Jana Czernikowskiego z książki "Ciasta, ciastka, ciasteczka. Wypiek domowy".
 

1000 g mąki pszennej
200 g cukru
200 g masła
15 żółtek
500 ml mleka
60 g drożdży
30 ml rumu
skórka z 2 pomarańczy
50 g gorzkich migdałów
1/2 laski wanilii
szczypta soli

W misce zaparzyć pół szklanki mąki jedną szklanką mleka i ostudzić. Do miski wlać ciepłe mleko, dodać rozkruszone drożdże, wsypać połowę ilości mąki i pozostawić do wyrośnięcia. W misce utrzeć żółtka z cukrem, dodać ziarenka z laski wanilii, skórkę startą z pomarańczy, posiekane migdały, resztę mąki, rozczyn, rum, roztopione masło i wszystko razem dobrze wyrobić. Ciasto pozostawić w misce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość dwóch centymetrów i wykrawać szklanką krążki. Odkładać je na tacy oprószonej mąką, pozostawić na kilkanaście minut, aż podwoją swoją objętości.


olej do smażenia
200 g dżemu morelowego z wanilią

Po wyrośnięciu smażyć pączki w rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia. Pączki nadziewać dżemem za pomocą rękawa cukierniczego i tylki.

2 szklanki cukru pudru
20 ml rumu
20 ml wody
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Cukier puder wymieszać z rumem, wodą i polukrować pączki. Pączki ozdobić kandyzowaną skórką pomarańczową.
 

2 komentarze:

  1. Prawdziwe mercedesy , nie nie , jaguary wśród pączków, przepiękne , smakowite ,ach jednego bym skradła do...spróbowanie :D

    p.s ja zagniotłam te na budyniu z 1/2 porcji i inne takie pewniaki, moje jaguary :) -rosną w lodowce , potem będę działać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak, zgadzam się z Margot - mercedesy czy jaguary wśród pączków🙂

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.