Doughnuts, to amerykańskie bardzo popularne pączki z dziurką, choć czasem mogą przypominać z wyglądu tradycyjne okrągłe pączki, wypełnione różnorodnym nadzieniem, z glazurą lub obtoczone w cukrze i cynamonie. Ten przesłodki atrybut hollywoodzkich policjantów, przysmak Homera Simpsona i znak firmowy Donkey Donuts, idealnie nadaje się na czas karnawału. Donaty bardzo łatwo przygotować, potrzebny jest jedynie wałek, szklanka, zakrętka i garnek do smażenia. Amerykańskie doughnuts, przygotowane według przepisu z Allrecipes, są lżejsze od polskich pączków i mniej od nich słodkie, cała słodycz zawarta jest w lukrze i posypce.
650 g mąki pszennej
12 g suchych drożdży
2 jajka
70 g cukru
375 ml mleka
65 ml wody
60 g masła
1/2 łyżeczki soli
50 ml rumu
12 g suchych drożdży
2 jajka
70 g cukru
375 ml mleka
65 ml wody
60 g masła
1/2 łyżeczki soli
50 ml rumu
W misce wymieszać mąkę z suchymi drożdżami, dodać letnie mleko, wodę, jajka, sól, alkohol oraz rozpuszczone masło i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto zostawić w misce, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłe, aż podwoi swoją objętości. Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat i rozwałkować na grubość około jednego centymetra. Szklanką wykrawać kółka, następnie mniejszą okrągłą foremką wykrawać dziurki. Donaty układać na blachę posypaną mąką, odstawić do podwojenia objętości.
olej do smażenia
2 szklanki cukru pudru
3 łyżki wody
barwnik spożywczy
słodka posypka
2 szklanki cukru pudru
3 łyżki wody
barwnik spożywczy
słodka posypka
Po wyrośnięciu smażyć donaty w rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia. Cukier puder wymieszać z gorącą wodą, dodać barwnik spożywczy i wymieszać. Jeszcze ciepłe donaty lukrować, ozdobić posypką.
Jakie kolorowe, 100% amerykańskie :D
OdpowiedzUsuńJakie kolorowe! Iście w stylu amerykańskim!
OdpowiedzUsuńKamila, na pewno żaden amerykański policjant by się im nie oparł!
OdpowiedzUsuńMoja młoda uwielbia donaty. Może jej kiedyś takie zrobię 🙂
OdpowiedzUsuń