codzienność

niedziela, 4 lutego 2018

rurki francuskie z kremem z piany zaparzanej


Rurki francuskie z kremem z piany zaparzanej, są kremowe i delikatne, bardzo czasochłonne, ale warto poświęcić ten czas. Przygotowując rurki korzystałam z przepisu Jana Czernikowskiego z książki "Ciasta, ciastka, ciasteczka. Wypiek domowy". W przepisie ciasto wyrabia się przez łączenie ze sobą dwóch rodzajów ciasta, ciasta maślanego z podstawowym ciastem kluskowym, bez dodatku środków spulchniających. Ciasto maślane, inaczej kruche, to masło i mąka, natomiast ciasto podstawowe, to mąka, żółtko, sok z cytryny oraz woda, dodana do ciasta w takiej ilości, by ciasto było dość luźne i dało się ładnie wałkować. Rurki zostały nadziane kremem z zaparzanych białek, tak zwana beza włoska. Syrop cukrowy gotuje się do nitki i takim syropem zaparza się ubite białka. Rurki z kremem do doskonały wypieka nie tylko na karnawał.


400 g mąki pszennej
400 g masła
1 żółtko
sok z 1/2 cytryny
woda
szczypta soli

W misce posiekać masło z połową ilości mąki, następnie zagnieść ciasto i wstawić do lodówki. Z drugiej połowy mąki, żółtka, soku z cytryny, soli i odpowiedniej ilości mąki sporządzić luźniejsze ciasto kluskowe, po czym wybić je dobrze wałkiem. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na kwadrat o bokach 20 centymetrów i położyć na nim ciasto kruche, rozwałkowane na kwadrat około 15 centymetrów. Złożyć brzegi ciasta kluskowego w kopertę i wałkować zawsze w jednym kierunku od siebie na grubość taką jak na kluski. Następnie złożyć je znowu i rozwałkować. Czynność tę powtórzyć cztery razy, po czym schłodzić ciasto w lodówce.  


1 jajko
30 g cukru 
20 g masła
 
Po tym czasie ciasto rozwałkować bardzo cienko na blacie posypanym mąką i radełkiem pokroić ciasto na dwu centymetrowe paski. Foremki do rurek posmarować masłem i owijać ciastem zaczynając od węższego brzegu. Rurki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem. Blachę z rurkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C piec je 20 minut, aż się ładnie zezłocą. Po upieczeniu wyciągnąć z rurek foremki i zostawić do ostudzenia.


6 białek
300 g cukru
125 ml wody
 
W garnku z cukru i wody przygotować gęsty, perlący syrop. W misce ubić białka na pianę i wlewać nitką gorący syrop do piany, aż się ładnie ubije. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i nadziewać rurki.

6 komentarzy:

  1. Co za rozpusta!
    Kamila, Ty chyba przymierzasz się do uruchomienia cukierni...hi hi...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, to całkiem sympatyczny pomysł :)
      Uwielbiam ten czas rozpusty!

      Usuń
  2. Rurki z kremem od ciepłych lodów , Wow , Kamilak jesteś Mistrz i to jaki Mistrz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, tylko tester przepisów hihihihi

      Usuń
  3. tak , tak , Mistrz i jeszcze raz Mistrz

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow!!! Cudo🙂 Zawsze chciałam kiedyś je zrobić. Miałam koleżankę w pracy, która co roku na swoje urodziny takie nam robiła. I wszyscy czekali na ten dzień z utęsknieniem 🙂

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.