codzienność

sobota, 10 lutego 2018

semlor


Semlor, to karnawałowe bułeczki z masą marcepanową i bitą śmietaną. Semla jest w Szwecji jedną z bardziej popularnych bułeczek, znaną także w całej Skandynawii. Bułeczki podaje się tradycyjnie w dzień przed środą popielcową, czyli w tłusty wtorek, ale w sprzedaży można je spotkać już po Sylwestrze. Bułeczka jest lekko słodka, pachnąca kardamonem, wypełniona pyszną masą migdałową aromacie kardamonu i bitą śmietaną, przypomina z wyglądu ptysie, jest jednak bardziej sycąca. Bułeczki karnawałowe z masą marcepanową i bitą śmietaną upieczona na podstawie szwedzkiego przepisu Doroty.


200 ml mleka
10 g suchych drożdży 
370 g mąki pszennej
80 g masła
80 g cukru
2 łyżeczki mielonego kardamonu
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
 
W misce wymieszać mąkę pszenną z suchymi drożdżami, dodać ciepłe mleko, cukier, kardamon, sól, roztrzepane jajko oraz roztopione masło i wyrobić gładkie ciasto. Uformowane w kulę ciasto włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 równych części. Uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odległościach od siebie. Przykryć, pozostawić w cieple do podwojenia objętości.

1 jajko
1 łyżka mleka

Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 ºC i piec przez 9 minut, aż się ładnie zezłocą. Bułeczki ostudzić na kratce.


200 g płatków migdałowych 
80 g cukru
20 g cukru z wanilią 
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
30 ml śmietany kremówki
100 ml wody
 
W malakserze zmielić migdały na drobną mączkę, dodać pozostałe składniki i zmiksować. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą gładką tylką. 

500 ml śmietany kremówki 
50 g cukru pudru
 
W misce ubić śmietanę z cukrem na sztywno. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. W bułeczkach odciąć górę, masę migdałową wycisnąć na sam środek bułeczek. Wokół masy i na jej wierzchu wycisnąć ozdobnie bitą śmietanę, przykryć kapturkiem.

cukier puder

Bułeczki podawać posypane cukrem pudrem.

7 komentarzy:

  1. Cudowne!
    jadłam oryginalne w Szwecji i zawsze myślałam o zrobieniu ich w domu. Ale nie zrobiłam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, koniecznie do nadrobienia w takim razie :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Wyglądają niesamowicie kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ful wypas , fajne te bułeczki , hm , powiadasz Kamilko że trzeba robić tłusty wtorek ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, każdy dzień jest dobry, by się zajadać karnawałowymi smakołykami :)

      Usuń
  4. Te tez są czadowe. Mam ogromna słabość do marcepanu🙂

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.