codzienność

poniedziałek, 12 lutego 2018

bułki pieczone metodą solno – drożdżową


W lutowej piekarni Amber królują wspaniałe bułki. Bułki z przepisu, który udowadnia, że sól wcale nie zabija drożdży, a wręcz przeciwnie, staje się ich sojusznikiem. Bułki są przygotowane na podstawie metody solno - drożdżowej, w której przygotowuje się roztwór soli, wody i drożdży, który musi stać przez co najmniej 4 godziny. Proces ten jest cechą charakterystyczną produkcji ciasta pszennego, stosuje się go do wytwarzania plastycznych, bardziej ciągliwych ciast. Wypieki przy użyciu tej metody są bardziej wilgotne i gładkie, charakteryzuje je duża stabilność. Bułki pieczone metodą solno – drożdżową na podstawie przepisu z Home Baking, to chrupiące, miękkie bułki z równym miękiszem, idealne na śniadanie, ale także na kolację.

100 g wody
10 g soli
10 g drożdży


W szklance umieść sól, wodę i drożdże, dobrze wstrząsnąć, aż sól się rozpuści. Szklankę z roztworem solno - drożdżowym wstawić na noc do lodówki, na co najmniej 4 godziny


roztwór solno - drożdżowy
500 g mąki pszennej
200 g wody
15 g miodu
10 g masła 


W misce umieścić mąkę, dodać wodę, miód, roztwór solno - drożdżowy i ugniatać ciasto przez 5 minut. Następnie dodać masło i dalej ugniatać ciasto. Ciasto pozostawić w misce w temperaturze około 30° C na około 90 minut. Po tym czasie podzielić ciasto na kawałki o wadze około 70 gramów i zostawić na posypanej mąką powierzchni roboczej przez 10 minut, a następnie uformować bułki. Bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem skierowanym do góry. Bułki piec w naparowanym piekarniku nagrzanym do 230° C przez około 12 minut. 


9 komentarzy:

  1. Piękności!
    I cudowny środek.
    Moje bułki już zjedzone i mam ochotę na następne....

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniały wypiek! dzięki za wspólne wypiekanie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ładnie przyrumienione. :)
    Moje trochę blade. ;)
    Dziękuję za kolejny wspólny wypiek!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne te nasze buły, Twoje upiekły się znakomicie, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepiękne. Dziękuje za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow , Mistrzu , bułki cudne.I zewnętrznie i wewnętrznie perfekt
    p.s ja Bedę je mieć jutro tylko nie wiem czy wyjdą bo nagrzeszyłam (mają wyrastać w lodówce, no jak nie wyjdą to na drugi raz zrobię jak trzeba :D)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniale Ci się upiekły. Do następnego razu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne bułeczki. Dziękuję za wspólne lutowe pieczenie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Miło było wspólnie piec! Bułeczki wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.