Orzechowe ciasto nasączone kawą, przełożone chałwowo - kawową masą budyniową z warstwą konfitury aroniowej, podkręcony likierem z aronii, składa się na wspaniały tort. Tort orzechowo - chałwowy udekorowany domową aronią w rumie, jest bardzo prosty w przygotowaniu, idealnie nadaje się na świąteczne i rodzinne spotkanie przy kawie. Tort warto przygotować dzień przed podaniem, aby smaki wspaniale się połączyły.
140 g mąki pszennej
240 g cukru
110 g mielonych orzechów włoskich
6 jajek
10 g mielonej kawy
1/4 łyżeczki soli
60 ml wody
1 łyżka ekstraktu waniliowego
Trzy tortownice wysmarować masłem i wyłożyć na dnie papier do pieczenia. W misce ubić białka z solą na sztywno, pod koniec ubijania dodać połowę ilości cukru i ubić na sztywno. W misce utrzeć żółtka z pozostałym cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać wodę i ekstrakt waniliowy i zmiksować. Do masy delikatnie wmieszać mielone orzechy, mąkę oraz kawę. Następnie stopniowo wmieszać do masy ubite białka. Masę podzielić na trzy części i równo rozsmarować w tortownicach. Blaty piec w piekarniku nagrzanym do 175º C przez około 20 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasta ostudzić, a następnie wyciągnąć z formy.
500 ml mleka
150 g cukru
40 g mąki ziemniaczanej
3 żółtka
200 g chałwy orzechowej
250 g masła
10 g mielonej kawy
150 g cukru
40 g mąki ziemniaczanej
3 żółtka
200 g chałwy orzechowej
250 g masła
10 g mielonej kawy
Połowę mleka zagotować z cukrem, drugą zmiksować z żółtkiem i mąką, dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając budyń folią spożywczą. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać wystudzony budyń, cały czas ucierając. Na koniec dodać pokruszoną chałwę, kawę i zmiksować do połączenia się składników.
W szklance wymieszać kawę ze spirytusem. Pierwszy blat ułożyć na paterze i skropić go 1/3 nasączenia, na nim rozsmarować połowę ilości konfitury oraz 1/3 ilości kremu chałwowego, przykryć drugim blatem, skropić go, następnie wyłożyć pozostałą konfiturę oraz 1/3 ilości kremu chałwowego. Na krem ułożyć ostatni blat, skropić go nasączeniem, rozsmarować pozostały krem, wierz tortu przyozdobić aronią. Tort schłodzić przed podaniem.
Przepiękny!
OdpowiedzUsuńPodziwiam...
oj taki tort mercedes , najlepsze smaki jakie można w tort wpakować , Kamilko cud , miód i malina ,tzn chałwa i orzechy mistrzostwa świata
OdpowiedzUsuń