Herbatniki z czekoladą, to idealne ciasteczka do herbaty, można też nimi obdarować najbliższych. Aby wykonać te ciasteczka potrzebna jest foremka, za pomocą której wykrawa się ciastka i silikonowa foremka do napełnienia czekoladą. Herbatniki są bardzo chrupiące, kruche i maślane, doskonale łączą się z czekoladową częścią.
450 g mąki pszennej
225 g masła
170 g cukru pudru
2 jajka
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i wycinać ciasteczka w kształcie herbatnika. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12 minut w temperaturze 180º C. Ciastka studzić na kratce.
250 g mlecznej czekolady
W garnku zagotować wodę. Do miski włożyć połamaną na kawałki czekoladę, miskę umieścić na garnku z gotującą się wodą. Czekoladę mieszać do momentu rozpuszczenia. Masą wypełnić foremki, odstawić do ostygnięcia. Gotowe czekoladki wyciągnąć z foremki i przechowywać w lodówce. Powtarzać czynność, aż do uzyskania odpowiedniej ilości czekoladek. Na ciasteczku umieścić kropelkę czekolady i sklejać przygotowane wcześniej części.
Jakie one urocze :) Na myśl przyszły mi czekoladki od Skawy z wybijanymi zwierzaczkami :)
OdpowiedzUsuńO , mateczko jakie cuda , padłam , padłam , Kamilka jak na spowiedzi skąd takie foremki brać?
OdpowiedzUsuńAluś przyznam się bez bicia, że nie pamiętam gdzie kupiłam te foremki bo to już było trochę czasu temu :) ale jak wpiszesz w wyszukiwarkę foremka do ciastek z czekoladą to sporo uroczych znajdziesz :) Buziaki!
Usuńhm , idę szukać , takich ładnych :D
UsuńJakie cudeńka:-) Nie słyszałam o takich foremkach. Idę też szukać;-)
OdpowiedzUsuńFantastyczne ciasteczka!
OdpowiedzUsuńJuż sam ich widok mówi: upiecz mnie!