W grudniowej piekarni Amber króluje świąteczny chleb ze Szwecji, z propozycji Marcina. Vörtbröd według źródła to, świąteczny chleb z mąki żytniej i pszennej oraz brzeczki, zwykle doprawiany goździkami, cynamonem, imbirem, kardamonem i z rodzynkami. Zamiast brzeczki, można użyć bożonarodzeniowych napojów bezalkoholowych lub piwa. W Szwecji chleb jest tradycyjnie jedzony na Boże Narodzenie w ramach świątecznego stołu Julbord, rodzaju skandynawskiego posiłku, serwowanego w formie bufetu z wieloma ciepłymi i zimnymi potrawami. Kiedy tylko zaczyna się Adwent, chleb zaraz pojawia się w piekarniach. Szwedzki świąteczny chleb korzenny na piwie, upieczony na podstawie tego przepisu jest pyszny i bardzo korzenny. Chleb przygotowany jest na pszennym zakwasie z melasą i cukrem muscovado, ciekawym dodatkiem jest gorzka pomarańcza w proszku, ja użyłam domowego dżemu z gorzkiej pomarańczy.
100 g zakwasu pszennego
200 g wody
200 g mąki pszennej chlebowej
cały zaczyn
450 ml karmelowego piwa
100 g masła
50 g melasy
50 g cukru muscovado
18 g soli
1 łyżka dżemu z gorzkich pomarańczy
1 łyżka mielonego kardamonu
1 łyżka mielonego imbiru
1 łyżka mielonych goździków
740 g mąki pszennej chlebowej
280 g mąki żytniej
100 g rodzynek
450 ml karmelowego piwa
100 g masła
50 g melasy
50 g cukru muscovado
18 g soli
1 łyżka dżemu z gorzkich pomarańczy
1 łyżka mielonego kardamonu
1 łyżka mielonego imbiru
1 łyżka mielonych goździków
740 g mąki pszennej chlebowej
280 g mąki żytniej
100 g rodzynek
W dniu pieczenia w misce wymieszać cały zaczyn z piwem, cukrem, melasą, przyprawami, rodzynkami oraz mąkami. Gdy wszystkie składniki się połączą, dodać sól i miękkie masło i zagnieść, ciasto będzie dosyć klejące. Miskę przykryć folią i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 90 minut. Po tym czasie złożyć ciasto kilka razy, włożyć do miski, przykryć folią i pozostawić do wyrośnięcia na 60 minut. Ciasto podzielić na dwie równe części i uformować bochenki. Chleby ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub koszykach do ostatecznego wyrośnięcia. Piec chleby najpierw w piekarniku nagrzanym do 250º C przez 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 200º C i piec jeszcze 30 minut. Chleby wyjąć z piekarnika i studzić na kratce.
Szwedzki świąteczny chleb korzenny na piwie na blogach:
Apetyt na smaka
Gotuj zdrowo! Guten Appetit!
Grahamka, weka i kajzerka…
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Weekendy w domu i ogrodzie
W poszukiwaniu SlowLife
Apetyt na smaka
Gotuj zdrowo! Guten Appetit!
Grahamka, weka i kajzerka…
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Weekendy w domu i ogrodzie
W poszukiwaniu SlowLife
Pięknie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńDziękuję Ci za wspólne chwile w Piekarni przez cały rok.
Piękny, świąteczny chleb. Dziękuję za wspólne grudniowe pieczenie.
OdpowiedzUsuńCzy ja dobrze widzę? Piekłaś w papierowych foremkach?
OdpowiedzUsuńDzięki za wspólne grudniowe chlebowypiekanie.
M.
Klimatyczne zdjęcia i piękne bochny:)
OdpowiedzUsuńbardzo zaciekawił mnie ten przepis!
OdpowiedzUsuńGrudniowy piękny bochen :-) Do siego wypiekania zatem :-)
OdpowiedzUsuńPiękne pachnące bochenki. Dziękuję za wspólne pieczenie i życzę samych udanych świątecznych wypieków i do kolejnego spotkania w nowym roku.
OdpowiedzUsuńKamilko cudowny. Ja oczywiście zapomniałam o akcji;-(
OdpowiedzUsuńAle ładnie wygląda w tej świątecznej oprawie!
OdpowiedzUsuńDziękuję za świąteczne wypiekanie. :)
Pięknie Ci się upiekł :) Mnie też bardzo smakował i chętnie będę do niego wracać.
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólny czas :)