Wspaniały ciasteczkowy spód, z intensywnie truskawkowo - sernikową masą, z polewą na bazie białej czekolady, przybrany sezonowymi owocami, tworzy bajeczne ciasto bez pieczenia. Truskawkowy sernik na zimno, to pyszne ciasto na letnie podwieczorki.
300 g ciastek zbożowych
120 g masła
120 g masła
Pokruszone ciasteczka wymieszać z roztopionym masłem i starannie ugnieść na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, schłodzić w lodówce.
700 g truskawek
100 g cukru
3 galaretki truskawkowe
500 g twarogu sernikowego
350 ml wody
100 g cukru
3 galaretki truskawkowe
500 g twarogu sernikowego
350 ml wody
Galaretki truskawkowe rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do przestudzenia. W misce zmiksować połowę ilości truskawek z cukrem, dodać twaróg i zmiksować blenderem do otrzymania gładkiej masy. Przestudzone galaretki dodawać powoli do masy, jednocześnie miksując, następnie dodać do masy pokrojone na kawałki pozostałe truskawki i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć równomiernie na schłodzony spód ciasteczkowy. Ciasto schłodzić w lodówce.
W garnuszka włożyć połamaną na kawałki czekoladę oraz mleko, całość podgrzać, aż czekolada się rozpuści. Polewę rozprowadzić na serniku, schłodzić w lodówce. Sernik podawać z owocami.
Uroczy i idealny na letni czas.
OdpowiedzUsuńCzęstuję się wirtualnie...
Taka wersja dla księżniczek :)
OdpowiedzUsuńO matusiu...ale jezyk ucieka...
OdpowiedzUsuń