codzienność

środa, 19 lipca 2017

truskawkowy sernik na zimno


Wspaniały ciasteczkowy spód, z intensywnie truskawkowo - sernikową masą, z polewą na bazie białej czekolady, przybrany sezonowymi owocami, tworzy bajeczne ciasto bez pieczenia. Truskawkowy sernik na zimno, to pyszne ciasto na letnie podwieczorki. 
 

300 g ciastek zbożowych
120 g masła 

 
Pokruszone ciasteczka wymieszać z roztopionym masłem i starannie ugnieść na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, schłodzić w lodówce. 
 

700 g truskawek
100 g cukru
3 galaretki truskawkowe
500 g twarogu sernikowego
350 ml wody

 
Galaretki truskawkowe rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do przestudzenia. W misce zmiksować połowę ilości truskawek z cukrem, dodać twaróg i zmiksować blenderem do otrzymania gładkiej masy. Przestudzone galaretki dodawać powoli do masy, jednocześnie miksując, następnie dodać do masy pokrojone na kawałki pozostałe truskawki i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć równomiernie na schłodzony spód ciasteczkowy. Ciasto schłodzić w lodówce.


50 g białej czekolady
30 ml mleka
truskawki
borówka amerykańska

 
W garnuszka włożyć połamaną na kawałki czekoladę oraz mleko, całość podgrzać, aż czekolada się rozpuści. Polewę rozprowadzić na serniku, schłodzić w lodówce. Sernik podawać z owocami.

3 komentarze:

  1. Uroczy i idealny na letni czas.
    Częstuję się wirtualnie...

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka wersja dla księżniczek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O matusiu...ale jezyk ucieka...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.