Doskonałe połączenie kruchego maślanego ciasta z cytrynowym kremem na bazie serka mascarpone i słodkich ulubionych owoców lata. Przepyszna i prosta do przygotowania tarta cytrynowa z owocami lata umili chwile przy kawie.
250 g mąki pszennej
140 g masła
50 cukru pudru
1 jajko
szczypta soli
Mąkę przesiać na stolnicę i wymieszać z solą i cukrem, dodać posiekane masło, jajko i szybko zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i chłodzić w lodówce 30 minut. Ciasto wywałkować w formie do tarty, ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 20 minut, aż się ładnie zrumieni. Ciasto ostudzić.
250 g mascarpone
100 g cukru pudru
1/2 cytryny
W misce ubić mascarpone z cukrem i sokiem z cytryny. Krem rozsmarować równomiernie na cieście, na kremie ułożyć owoce, posypać skórką startą z cytryny. Tartę schłodzić przed podaniem.
Jaka wypasiona tarta , ile tu owoców :)
OdpowiedzUsuńAluś, to wszystkie dary maminego ogródka :)
UsuńWygląda pięknie i te foremki są cudne :)
OdpowiedzUsuńAlucha, na te foremki długo chorowałam :) Buziaki!
UsuńForemki juz znalazlam. Sa piekne i Twoja tarta również 😀
OdpowiedzUsuń