Puszyste biszkopty nasączone kawą, przełożone chałwowo - kawową masą budyniową z warstwą dżemu porzeczkowego, podkręconego likierem crème de cassis składa się na wspaniały tort. Tort chałwowo - kawowy z czarną porzeczką jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, idealnie nadaje się na rodzinne spotkanie przy kawie.
8 jajek
8 łyżek cukru
8 łyżek mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól
8 łyżek cukru
8 łyżek mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól
Podane składniki podzielić na dwie części i upiec dwa spody biszkoptowe. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijając, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i piec około 25 minut w temperaturze 170º C. Biszkopt po ostudzeniu wyłożyć z formy i przekroić na dwie części. Drugi blat biszkoptowy upiec tak samo.
500 ml mleka
1/2 szklanki cukru
1 1/2 łyżki mąki pszennej
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 żółtko
200 g masła
200 g chałwy migdałowej
2 łyżki mielonej kawy
1/2 szklanki cukru
1 1/2 łyżki mąki pszennej
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 żółtko
200 g masła
200 g chałwy migdałowej
2 łyżki mielonej kawy
Połowę mleka zagotować z cukrem, drugą zmiksować z żółtkiem i mąkami, dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając budyń folią spożywczą. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać wystudzony budyń, cały czas ucierając. Na koniec dodać pokruszoną chałwę, kawę i zmiksować do połączenia się składników.
250 ml kawy
2 łyżki spirytusu
3 szklanki dżemu porzeczkowego z likierem
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka mielonej kawy
czarna porzeczka
2 łyżki spirytusu
3 szklanki dżemu porzeczkowego z likierem
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka mielonej kawy
czarna porzeczka
W szklance wymieszać kawę ze spirytusem. Pierwszy blat biszkoptowy ułożyć na paterze i skropić go 1/4 nasączenia, na nim rozsmarować 1/3 ilości dżemu oraz 1/4 ilości kremu chałwowego, przykryć drugim blatem, skropić go, następnie wyłożyć 1/3 ilości dżemu oraz 1/4 ilości kremu chałwowego. Na krem ułożyć biszkoptowy blat, skropić go nasączeniem, rozsmarować pozostały dżem oraz rozprowadzić 1/4 ilości kremu, przykryć całość ostatnim biszkoptowym blatem, skropić do nasączeniem, a pozostały krem rozsmarować na wierzchu i bokach toru. Wierz tortu przyozdobić owocami i posypać cukrem pudrem wymieszanym z kawą. Tort schłodzić przed podaniem.
Wygląda bardzo smacznie :) Uwielbiam owocowe ciasta a tu jeszcze z dodatkiem chałwy mmm :)
OdpowiedzUsuńhttps://zdrowoipysznienatalerzubykatarzynka.blogspot.com/
Katarzyna, to idealne połączenie :) Polecam!
UsuńRozkoszne połączenie chałwy i czarnych porzeczek!
OdpowiedzUsuńJadłabym bez umiaru...
Amber, tak właśnie jadłam, bez umiaru :)
UsuńOsobiście nie przepadam za chałwą, ale wiem dla kogo upiekę ten tort. :)
OdpowiedzUsuńMuszę tylko wybrać się w końcu na porzeczki.
Magda, ten Ktoś będzie zachwycony :)
UsuńBuziaki!
A jak ja lubię chałwę ,a jeszcze bardziej czarne porzeczki , Kamilka ty wiesz co pyszne i jeszcze jak pięknie to podajesz :)
OdpowiedzUsuńAluś, to zdecydowanie moje ulubione połączenie :) Ma tylko jedną wielką wadę - bardzo wchodzi w p..ę :) Buziaki!
UsuńPowinnam mieć zakaz odwiedzania...ślinka cieknie😀
OdpowiedzUsuń