codzienność

sobota, 10 grudnia 2016

szybki piernik z powidłami


Piernik w którym pysznie łączy się miód i kakao z powidłami i czekoladą. Szybki piernik z powidłami jest nieskomplikowany i można przygotować go na ostatnią chwilę. Ten bardzo prosty i świetnie nadający się do przełożenia piernik inspirowany przepisami z Kuchni Polskiej z 1974 roku dodaję do akcji Festiwal Pierniczków.


200 g mąki pszennej
150 g masła 
180 g cukru
3 jajka
50 g miodu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka z 1 cytryny 
10 g kakao
2 łyżeczki przyprawy do piernika
szczypta soli

W misce utrzeć masło z cukrem i solą na puszystą masę, dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Do masy wmieszać miód i powidła, skórkę z cytryny, następnie dodać mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz przyprawę do piernika. Masę wyłożyć do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Foremkę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180° C na około 60 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Piernik ostudzić.


50 g czekolady
2 łyżki mleka

Piernik wyjąć z formy przekroić na trzy blaty, każdy przełożyć powidłami. W garnuszku podgrzać mleko, dodać rozkruszoną czekoladę i mieszać do połączenia. Udekorować wierzch piernika.





4 komentarze:

  1. Przepyszny pierniczek! nie wyobrażam sobie świąt bez piernika:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szybki , pięknie wygląda i pyszny , to taki ideał piernik . Bardzo świątecznie go Kamilko ubrałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pierniki, pierniczki. Uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Poproszę o dodanie źródła przepisu.

    http://mojebistro.pl/szybki-piernik-przekladany-powidlami/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.