Piernik w którym pysznie łączy się miód i kakao z powidłami i czekoladą. Szybki piernik z powidłami jest nieskomplikowany i można przygotować go na ostatnią chwilę. Ten bardzo prosty i świetnie nadający się do przełożenia piernik inspirowany przepisami z Kuchni Polskiej z 1974 roku dodaję do akcji Festiwal Pierniczków.
200 g mąki pszennej
150 g masła
180 g cukru
3 jajka
50 g miodu
150 g powideł śliwkowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka z 1 cytryny
skórka z 1 cytryny
10 g kakao
W misce utrzeć masło z cukrem i solą na puszystą masę, dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Do masy wmieszać miód i powidła, skórkę z cytryny, następnie dodać mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz przyprawę do piernika. Masę wyłożyć do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Foremkę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180° C na około 60 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Piernik ostudzić.
150 g powideł śliwkowych
50 g czekolady
2 łyżki mleka
Piernik wyjąć z formy przekroić na trzy blaty, każdy przełożyć powidłami. W garnuszku podgrzać mleko, dodać rozkruszoną czekoladę i mieszać do połączenia. Udekorować wierzch piernika.
Przepyszny pierniczek! nie wyobrażam sobie świąt bez piernika:)
OdpowiedzUsuńSzybki , pięknie wygląda i pyszny , to taki ideał piernik . Bardzo świątecznie go Kamilko ubrałaś :)
OdpowiedzUsuńPierniki, pierniczki. Uwielbiam.
OdpowiedzUsuńPoproszę o dodanie źródła przepisu.
OdpowiedzUsuńhttp://mojebistro.pl/szybki-piernik-przekladany-powidlami/