codzienność

czwartek, 8 grudnia 2016

gęsie udka w cydrze na jabłkowym puree


Udka gęsie pieczone w cydrze z rozmarynem, tymiankiem i miodem, podawane na jabłkowym puree przygotowane na podstawie przepisu z magazynu Kuchnia, to danie idealne na świąteczny stół. Gęsie udka w cydrze na jabłkowym puree są soczyste i bardzo delikatne, doskonale smakują jeśli poda do nich kieliszek słodzonego cydru.


3 jabłka
100 ml cydru

Jabłka przekroić na pół i ułożyć w naczyniu do zapiekania, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160º C na 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika jabłka ostudzić, obrać  i pokroić na kawałki. Tak przygotowane jabłka przełożyć do rondelka, dodać cydr i dusić 10 minut. Następnie całość zmiksować na jednolitą masę. 


2 gęsie udka
300 ml cydru
5 gałązek rozmarynu
5 gałązek tymianku
1 łyżka miodu
2 ząbki czosnku
sól
pieprz

Udka umyć, osuszyć, ułożyć w naczyniu, natrzeć czosnkiem, doprawić solą oraz pieprzem, dodać posiekany tymianek i rozmaryn. Tak przygotowaną gęsinę odstawiamy na noc do lodówki. Po wyjęciu z lodówki udka obsmażyć na patelni na złoty kolor, następnie ułożyć w brytfance i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160º C, piec 50 minut. Po tym czasie do mięsa dolać cydru i piec kolejne 50 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia, nogi gęsie posmarować miodem, aby skórka stała się błyszcząca i chrupiąca. Pieczone gęsie udka podawać z jabłkowym puree.

2 komentarze:

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.