codzienność

poniedziałek, 5 grudnia 2016

korzenne ciasto z daktylami i karmelem


Korzenne ciasto ma w sobie mnóstwo pysznych smaków, to jabłka, daktyle, korzenne aromaty oraz karmel z solą morską. Pyszne, bardzo wilgotne korzenne ciasto z daktylami i karmelem upieczone zostało na podstawie przepisu Davida Lebovitz znalezionego u Lo, dodaję do akcji Korzenny Tydzień 2016.


220 g daktyli
45 ml rumu
230 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1/2 łyżeczki soli
115 g masła
150 g cukru
60 g brązowego cukru
1 jajko
240 g musu jabłkowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


Dzień przed pieczeniem daktyle pokroić na kawałki, włożyć do miseczki i zalać rumem. W misce wymieszać mąkę, sodę, przyprawę do piernika i sól. W drugiej misce zmiksować masło z cukrami na puszystą masę, dodać jajko i zmiksować. Do masy dodać połowę suchych składników, połowę musu jabłkowego, ekstrakt i wymieszać do połączenia składników. Dodać resztę suchych składników i mus, wymieszać ponownie. Do masy wmieszać daktyle. Ciasto wyłożyć do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C i piec około 60 minut, sprawdzić patyczkiem czy jest suche. Ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.


100 g cukru
60 ml wody
50 g masła
3 łyżki śmietany kremówki
sól morska
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego


W rondelku podgrzewać cukier, szczyptę soli i wodę, aż nabierze ciemno bursztynowego koloru. Zdjąć z ognia i dodać masło, mieszać, aż się rozpuści i połączy z masą. Dodać śmietanę, ekstrakt i ponownie wymieszać do połączenia. Wystudzić do lekkiego zgęstnienia karmelu. Masę rozsmarować na całkowicie wystudzonym cieście. Wierzch posypać kryształkami soli morskiej.



6 komentarzy:

  1. Karmel z solą morską ostatecznie mnie przekonał. Uwielbiam😊🍰

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj ile tu dobrego , mniam , Kamilka można kawałek dostać?

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, wygląda jak marzenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Daktyle i karmel...mmmmmm...

    OdpowiedzUsuń
  5. Karmel uwielbiam :-) to i ciasto by mi posmakowało zapewne.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za udział w Korzennym!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.