Grudniowa, bardzo świąteczna piekarnia Amber piecze pyszne chlebki, które zaproponował Guciu. Ruiskuorinen olutlimppu, to drożdżowy chleb na bazie mąki pszennej, żytniej razowej i graham o wspaniałym aromacie kopru włoskiego, imbiru i skórki pomarańczowej. Fiński chleb świąteczny jest bardzo rustykalny, ma miękkie wnętrze o korzennym zapachu i wspaniale chrupiącą piwną skórkę.
1 g drożdży
75 ml wody
90 g mąki pszennej
1/2 łyżeczka soli
W misce rozpuścić drożdże w zimnej wodzie, dodać mąkę i wyrobić przez około dziesięć minut. Dodać sól i wymieszać. Starter przykryć folią spożywczą i umieścić w lodówce na kilka godzin lub na noc.
125 ml wody
125 ml ciemnego piwa
25 g drożdży
400 g mąki pszennej
60 g mąki żytniej razowej
50 g mąki graham
2 łyżeczki kopru włoskiego
1 łyżeczka suszonej skórki z pomarańczy
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki goździków
90 g melasy
25 g masła
1 łyżeczka soli
Wymieszać w misce wodę, piwo, drożdże, melasę i sól, dodać starter. Następnie dodawać mąki oraz zmielone przyprawy. Ciasto wyrabiać około 10 minut, dodając roztopione, ostudzone masło, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Ciasto wyłożyć do miski wysmarowanej masłem, przykryć folią i pozostawić na 30 min. Po tym czasie ciasto odgazować i pozostawić na kolejne 30 minut.
3 g drożdży
100 ml ciemnego piwa
60g mąki żytniej razowej
1/4 łyżeczki soli
By przygotować skórkę piwną, w misce rozpuścić drożdże w piwie, dodać sól, mąkę i szybko wymieszać. Masę pozostawić pod przykrycie na 30 minut.
15 g mąki żytniej razowej
Ciasto podzielić na dwie części i uformować okrągłe bochenki, każdą kulę ciasta przełożyć na papier do pieczenia, obłożyć skórką piwną i grubo obsypać mąką żytnią razową. Chlebki pozostawić pod przykryciem na około 60 minut, aż wyrosną. Rozgrzać piekarnika do temperatury 250° C, na dnie piekarnika umieścić blaszkę z gorącą wodą. Chlebki włożyć do piekarnika i piec przez 5 minut w tej temperaturze, następnie zmniejszyć temperaturę do 200° C i piec około 45 minut. Podczas pieczenia dobrze jest otworzyć kilka razy piekarnik w celu uzyskania większej chrupkości skórki. Chlebki po upieczeniu studzić na kratce.
Ależ apetycznie wygląda, serdecznie dziękuję za wspólne pieczenie :o)
OdpowiedzUsuńUroczy świąteczny bochen!
OdpowiedzUsuńPysznie było piec razem w grudniu.
Dziękuję.
Wspaniale wyrośnięte i kształtne bochenki - bardzo dziękuję za wspólne pieczenie i do kolejnego spotkania.
OdpowiedzUsuńKamilo-chleb pięknie wygląda, a świąteczna sceneria bardzo pasuje do wypieku pełnego aromatów. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wspólne wypiekanie M
OdpowiedzUsuńPięknie mu w tej świątecznej scenerii :) Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńKamila, ale pięknie Ci wyrósł! :))
OdpowiedzUsuńPiękny ten Twój chlebuś i piękna jego świąteczna prezentacja :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie :)
Klimatyczne, nastrojowe zdjęcia i piękny chlebek :) Dziękuję za wspólne piekarzenie w Grudniowej Piekarni!
OdpowiedzUsuńPięknie wypieczony, dziękuję za grudniowe wypiekanie i udanych świąt :-)
OdpowiedzUsuńPięknie prezentuje się Twój chleb w świątecznej scenerii. Dziękuję za wspólne grudniowe pieczenie i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNo takie smaki w chlebie chyba nie dla mnie. Ale wygląda apetycznie :-)
OdpowiedzUsuń