Knedle zrobione z cieniutkiego ciasta na bazie serka ricotta ze śliwkami nadzianymi masą marcepanową, podane z cynamonową śmietaną i masełkiem są przepyszne. Knedle serowe ze śliwkami są doskonałe i mięciutkie, to idealny jesienny posiłek, który zasmakuje małym i dużym.
250 g ricotty
180 g mąki pszennej tortowej
1 jajko
sól
18 śliwek
50 g masy marcepanowej
Śliwki wypestkować i w miejsce pestki włożyć kawałek masy marcepanowej. Z serka, mąki, jajka i szczyty soli zagnieść gładkie ciasto. Ciasto cienko rozwałkować na podsypanym mąką blacie, foremką wycinać kółka, wkładać w nie śliwki i dokładnie zlepić brzegi, formując kulki. Knedle obaczyć w mące i układać na desce obsypanej mąką. Knedle wkładać partiami do osolonego wrzątku i gotować około 3 minut, od momentu gdy wypłyną. Wybrać łyżką cedzakową i przełożyć na półmisek.
200 g śmietany
50 g cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
50 g masła
W garnuszku roztopić masło. W miseczce wymieszać śmietanę z cukrem i cynamonem. Knedle podawać z jogurtem z cynamonową śmietaną, polane masłem.
Pyszne i pięknie wyglądają:) Szkoda, że nie mam juz dostępu do śliwek:)
OdpowiedzUsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńChyba zrobię jeszcze na koniec sezonu...
Często je robię.... zachwyciła mnie wersja z marcepanem...
OdpowiedzUsuń