Pyszne jesienne, lekkie ciasto z gruszkami z dodatkiem kandyzowanego imbiru i mielonych migdałów, pachnie absolutnie wspaniale i jeszcze lepiej smakuje. Przepis na szybko znikające ucierane ciasto z migdałami, imbirem i gruszkami pochodzi z magazynu "Delicious".
100 g mąki pszennej
100 g mielonych migdałów
100 g cukru
100 g masła
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki mielonego imbiru
70 g kandyzowanego imbiru
30 g płatków migdałowych
4 gruszki
cukier puder
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i sproszkowanym imbirem do miski. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, nadal ucierając, dodawać kolejno po jednym jajku, a następnie przesianą mąkę i mielone migdały. Na koniec wmieszać kandyzowany imbir oraz pokrojone w kostkę gruszki. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy, wierzch posypać płatkami migdałowymi. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180º C przez około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Studzić na kratce, podawać posypane cukrem pudrem.
ciacho wygląda wspaniale; chętnie porwałabym kawałek
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie wygląda! Zapraszam na swój blog kulinarny. https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie połączenie smaków. Wspaniałe ciasto
OdpowiedzUsuńTakie smaki uwielbiam!
OdpowiedzUsuń