Smażony lub grillowany owczy ser podawany z żurawiną bądź z borówką brusznicą jest przepyszny. Ser ten można też panierować w jajku, a następnie w tartej bułce i smażyć na oleju. Smażony panierowany oscypek, to prosta do przygotowania przekąska, ser pysznie smakuje podany w towarzystwie dżemu z czarnej porzeczki z wanilią.
1 oscypek
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
1 szklanka tartej bułki
olej do smażenia
dżem z czarnej porzeczki z wanilią
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
1 szklanka tartej bułki
olej do smażenia
dżem z czarnej porzeczki z wanilią
Oscypek pokroić w plastry o grubości jednego centymetra. Plastry sera obtoczyć w mące, a następnie w roztrzepanym jajku i tartej bułce. Panierowane oscypki smażyć na patelni na rozgrzanym oleju z każdej ze stron na złoty kolor. Smażony panierowany oscypek podawać z dżemem.
Uwielbiam oscypka z żurawiną! ale panierowanego nigdy nie jadłam. Zwykle tylko na patelni przygrzewam. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo lubię i chętna byłabym na dżem z porzeczką do niego, bo zwykle jadałam z żurawiną.
OdpowiedzUsuńUwielbiam! A z dżemem z czarnej porzeczki z pewnością smakuje wybornie!
OdpowiedzUsuń