codzienność

czwartek, 15 września 2016

smażony panierowany oscypek


Smażony lub grillowany owczy ser podawany z żurawiną bądź z borówką brusznicą jest przepyszny. Ser ten można też panierować w jajku, a następnie w tartej bułce i smażyć na oleju. Smażony panierowany oscypek, to prosta do przygotowania przekąska, ser pysznie smakuje podany w towarzystwie dżemu z czarnej porzeczki z wanilią.


1 oscypek
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
1 szklanka tartej bułki
olej do smażenia
dżem z czarnej porzeczki z wanilią
 

Oscypek pokroić w plastry o grubości jednego centymetra. Plastry sera obtoczyć w mące, a następnie w roztrzepanym jajku i tartej bułce. Panierowane oscypki smażyć na patelni na rozgrzanym oleju z każdej ze stron na złoty kolor. Smażony panierowany oscypek podawać z dżemem.

3 komentarze:

  1. Uwielbiam oscypka z żurawiną! ale panierowanego nigdy nie jadłam. Zwykle tylko na patelni przygrzewam. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię i chętna byłabym na dżem z porzeczką do niego, bo zwykle jadałam z żurawiną.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam! A z dżemem z czarnej porzeczki z pewnością smakuje wybornie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.