Wrześniowa piekarnia Amber ma wspaniały aromat jabłka za sprawą chleba z przepisu Dany. Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie, jest pyszny, ma bardzo wilgotne wnętrze i chrupiącą skórkę udekorowaną plasterkami jabłka. Starte jabłko dodawane jest już do zaczynu, a następnie używane do dekoracji przed pieczeniem. Plasterki jabłka sprawiają, że chleb po upieczeniu dłużej zachowuje świeżość, jeśli jest odpowiednio przechowywany.
2 łyżki zakwasu żytniego
200 g mąki żytniej typ 720
150 g wody
140 g jabłka
200 g mąki żytniej typ 720
150 g wody
140 g jabłka
W misce wymieszać starte na tarce jabłko z pozostałymi składnikami zaczynu, przykryć ściereczką lub folią i zostawić do 14 godzin w temperaturze pokojowej.
cały zaczyn
500 g mąki żytniej typ 720
200 g mąki pszennej
550 g wody
20 g soli
1 jabłko
Wszystkie składniki ciasta wymieszać w misce, a następnie wyrobić do dobrego połączenia. Pozostawić ciasto na 30 minut, aby odpoczęło. Kiedy ciasto odpocznie, jeszcze raz wszystko wymieszać i wyłożyć do foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką. Na wierzchu ułożyć po dwa plastry jabłek, chleb przykryć i pozostawić do wyrośnięcia, od 90 do 150 minut, aż chleb wyrośnie. Po tym czasie foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 230° C i piec w tej temperaturze przez 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 210° C i dopiekać jeszcze przez około 40 minut. Chleb wystudzić przed pokrojeniem
Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie na blogach:
Akacjowy blog
Apetyt na smaka
Codziennik kuchenny
Fabryka kulinarnych inspiracji
Konwalie w kuchni
Kuchennymi drzwiami
Kuchnia Gucia
Kulinarne przygody Gatity
Leśny Zakątek
Nieład mAlutki
Nie tylko na słodko
Pieguskowa kuchnia
Proste potrawy
Przepisy na domowy ser i chleb
Stare gary
Weekendy w domu i ogrodzie
W mojej kuchni
W poszukiwaniu SlowLife
Cudny!
OdpowiedzUsuńWspaniale Ci się zrumienił.
Cieszę się, że wrześniowa Piekarnia miała Twoje towarzystwo!
Wzorcowy miękisz potwierdza rękę chlebowej mistrzyni.
OdpowiedzUsuńWspaniały!🍞
OdpowiedzUsuńKamilo-piękny chleb :) Dziękuję za wspólny czas pieczenia. Pozdrawiam Cię serdecznie M
OdpowiedzUsuńPiękny chleb i pięknie wyrośnięty. Dziękuję za wspólny czas we Wrześniowej Piekarni
OdpowiedzUsuńBardzo urodziwy chleb.
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie.
pozdrawiam
co oglądam kolejny to piękniejszy! wspaniały bochenek, dzięki za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńPięknie wyrośnięty, mój trochę popękał, juz nie miałam cierpliwości dłużej czekać :)
OdpowiedzUsuńZnakomity! Do następnego ;)
OdpowiedzUsuńUdał Ci się wzorcowo!
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólny czas. :)
Pięknie Ci się upiekł, a te plasterki dodają takiego uroku!
OdpowiedzUsuńMi chleb bardzo smakuje :)
Kamilka, chlebek piękny, dziękuję za miłe towarzystwo :-).
OdpowiedzUsuńteż zbierałam się do wspólnego z Wami pieczenia, ale jakoś mi zeszło! Twój chlebek wygląda obłędnie! muszę kiedyś koniecznie spróbować też taki upiec!
OdpowiedzUsuńPiękne chlebki :) Dziękuję za wspólny, wrześniowy czas :)
OdpowiedzUsuńWidzę, że zamiast mąki orkiszowej dodałaś pszennej i chlebek tez wyszedł super, dziękuje za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńWidzę, że zamiast mąki orkiszowej dodałaś pszennej i chlebek tez wyszedł super, dziękuje za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńPiękny!
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólny czas i do następnej piekarni!