codzienność

niedziela, 18 września 2016

razowa tarta z jeżynami


Bardzo krucha tarta z mąki pszennej razowej, napakowana jeżynami przykryta razową kruszonką. Razowa tarta z jeżynami jest pyszna, bardzo zdrowa, idealna na wrześniowy letni czas.


225 g mąki pszennej razowej 
50 g cukru
150 g masła
szczypta soli 

Posiekać razem mąkę z masłem, cukrem i szczyptą soli, zagnieć spójne ciasto. Ciasto wywałkować w formie do tarty. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 15 minut, aż się ładnie zrumieni. 


600 g jeżyn 
2 łyżki mąki pszennej 
1 łyżka skrobi ziemniaczanej 
4 łyżki cukru 

Nadzienie dokładnie wymieszać, a następnie wyłożyć na podpieczony spód.

120 g mąki pszennej razowej
60 g cukru
60 g masła

Mąkę, cukier i masło umieścić w misce i rozcierając palcami uformować kruszonkę. Kruszonkę równomiernie rozłożyć na tarcie. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C na około 40 minut. Tartę wyjąć, ostudzić. podawać posypaną cukrem pudrem.

8 komentarzy:

  1. jeżyny-jak ja je kocham:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super- kolorystyczne mąka razowa i jeżyny z pewnością do siebie pasują- teraz muszę sprawdzić, czy smakowo też:-) Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda nieziemsko! Zapraszam na nowy przepis. :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/09/18/salatka-z-indykiem-sosem-miodowo-balsamicznym-i-platkami-parmezanu/

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam jeżyny, pyszny pomysł na ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe! A jaki śliczny retro-talerzyk:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kamila,
    rozpieszczasz nas swoimi wypiekami!
    Sięgam po wielki kawał...

    OdpowiedzUsuń
  7. O mały włos bym przegapiła takie cudo;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.