Bardzo krucha tarta z mąki pszennej razowej, napakowana jeżynami przykryta razową kruszonką. Razowa tarta z jeżynami jest pyszna, bardzo zdrowa, idealna na wrześniowy letni czas.
225 g mąki pszennej razowej
50 g cukru
150 g masła
szczypta soli
Posiekać razem mąkę z masłem, cukrem i szczyptą soli, zagnieć spójne ciasto. Ciasto wywałkować w formie do tarty. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 15 minut, aż się ładnie zrumieni.
600 g jeżyn
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
4 łyżki cukru
Nadzienie dokładnie wymieszać, a następnie wyłożyć na podpieczony spód.
120 g mąki pszennej razowej
60 g cukru
60 g masła
Mąkę, cukier i masło umieścić w misce i rozcierając palcami uformować kruszonkę. Kruszonkę równomiernie rozłożyć na tarcie. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C na około 40 minut. Tartę wyjąć, ostudzić. podawać posypaną cukrem pudrem.
jeżyny-jak ja je kocham:)
OdpowiedzUsuńWygląda super- kolorystyczne mąka razowa i jeżyny z pewnością do siebie pasują- teraz muszę sprawdzić, czy smakowo też:-) Pozdrowienia!
OdpowiedzUsuńWygląda nieziemsko! Zapraszam na nowy przepis. :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/09/18/salatka-z-indykiem-sosem-miodowo-balsamicznym-i-platkami-parmezanu/
OdpowiedzUsuńuwielbiam jeżyny, pyszny pomysł na ciasto :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe! A jaki śliczny retro-talerzyk:)
OdpowiedzUsuńKamila,
OdpowiedzUsuńrozpieszczasz nas swoimi wypiekami!
Sięgam po wielki kawał...
O mały włos bym przegapiła takie cudo;-)
OdpowiedzUsuńAch to nadzienie <3
OdpowiedzUsuń