Drożdżowe bułeczki z nadzieniem z czosnku niedźwiedziego i twarogu są pyszne i trudno im się oprzeć. Węzełki drożdżowe z czosnkiem niedźwiedzim i twarogiem inspirowane tym przepisem najlepiej smakują jedzone jeszcze ciepłe posmarowane tylko masłem. Z ciastem z tego przepisu bardzo dobrze się pracuje, to przepis na 8 bułeczek.
1 pęczek czosnku niedźwiedziego
150 g twarogu
sól
pieprz
150 g twarogu
sól
pieprz
Liście czosnku niedźwiedziego wrzucić na chwilę do garnka z gotującą się wodą, odcedzić. Czosnek posiekać, wymieszać w twarogiem, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
10 g drożdży
350 g mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
260 ml wody
1 jajko
Do miski wlać połowę ilości letniej wody, dodać drożdże, cukier oraz dwie łyżki mąki, całość wymieszać, przykryć i odstawić na 15 minut. Do rozczynu dodać mąkę, sól, olej oraz wodę i wyrabiać ciasto, aż będzie elastyczne, lśniące i będzie odchodzić od ręki. Ciasto umieścić w misce, przykryć ściereczką i odstawić na około 60 minut, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto wyłożyć na lekko podsypany mąką blat i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50x35 centymetrów. Na cieście równomiernie rozłożyć nadzienie, a następnie zaczynając od krótszego boku zwijać ciasto na zewnątrz tak, by utworzyło roladę. Nożem pokroić roladę wszerz na dwucentymetrowe części, odwracając częścią w której widać nadzienie. Lekko rozciągnąć pasek ciasta, a następnie skręcić, tak aby przypominało ósemkę. Bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Bułeczki posmarować rozbełtanym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C na około 25 minut, aż się ładnie zrumienią.
Mmmmmmmmmmm...Biorę od razu kilka!
OdpowiedzUsuńI znowu kusisz niedźwiedzim a u mnie posucha, nigdzie dostać takiego czosnku.
OdpowiedzUsuńOsiem bułeczek to stanowczo za mało! Zjadłabym od razu. :)
OdpowiedzUsuńCzęstuję się :-) Wyglądają bosko!!!!!!
OdpowiedzUsuńPomysłowe :D
OdpowiedzUsuń