Babka kajmakowa ma wyjątkowy smak i zapach oraz piękny karmelowy kolor. Babka przygotowana na podstawie tego przepisu jest bardzo smaczna, wspaniale wygląda udekorowana karmelowym sosem oraz prażonymi płatkami migdałowymi.
5 jajek
3 łyżki cukru
sok z 1 cytryny
100 g masła
300 g masy kajmakowej
180 g mąki pszennej
100 g skrobi ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 łyżki cukru
sok z 1 cytryny
100 g masła
300 g masy kajmakowej
180 g mąki pszennej
100 g skrobi ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Masę kajmakową i masło połączyć, delikatnie podgrzewając na małym ogniu. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypać cukier i ubić, następnie kolejno dodawać żółtka ciągle ubijając, dodać sok z cytryny i ubić. Do ubitej masy jajecznej dodać masę kajmakową i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, wymieszać za pomocą łopatki. Masę wylać do formy babkowej wysmarować masłem i wysypanej bułką tartą, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C, na około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.
30 g płatków migdałowych
100 g masy kajmakowej
4 łyżki mleka
100 g masy kajmakowej
4 łyżki mleka
Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni na złoty kolor. Składniki sosu wymieszać. Po upieczeniu jeszcze ciepłą babkę polać sosem kajmakowym i posypać płatkami.
Kamila,
OdpowiedzUsuńoj Ty to wiesz czym mnie zwabić...
Pychota!
Genialna :D
OdpowiedzUsuńScenografia niecodzienna, super :)
OdpowiedzUsuńJUz sama nazwa brzmi przesmacznie!
OdpowiedzUsuń