codzienność

sobota, 30 kwietnia 2016

francuskie ciasto z rabarbarem, truskawkami i migdałami


Francuskie ciasto z truskawkami i rabarbarem jest delikatne i bardzo maślane, dodatkowego smaczku dają mu płatki migdałowe. Ciasto z tego przepisu jest pyszne i świetnie nadaję się do innych kwaśnych owoców. Doskonałe francuskie ciasto z rabarbarem, truskawkami i migdałami, upieczone na podstawie tego przepisu umili każdą chwilę.


350 g rabarbaru
300 g truskawek
115 g masła
200 g cukru
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 szklanki płatków migdałowych
cukier puder



Mąkę przesiać do miski i wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na puszysty, biały krem, dodawać po jednym jajku, ciągle ucierając mikserem na wysokich obrotach, aż składniki dobrze się połączą, dodać ekstrakt, a na końcu delikatnie wmieszać mąkę z dodatkami, aż ciasto stanie się jednolite. Ciasto przełożyć do mniejszej formy wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzchu poukładać pokrojony na kawałki rabarbar oraz truskawki, całość równomiernie posypać płatkami migdałowymi. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C, na około 50 minut, aż patyczek wbity w środek będzie suchy. Ciasto po ostudzeniu osypać cukrem pudrem.



9 komentarzy:

  1. Kamilka, jakaś perełka te przepis . Ciasto przepiękne, prościutkie i z tym co wiosna najlepsze . Ach zaczyna sie najlepszy czas na ciasta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, uwielbiam to ciasto, smakuje z każdym owocem :) Miłego weekendu!

      Usuń
  2. Jakie są wymiary formy, w której upiekłaś to ciasto ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki :). A ciasto wygląda obłędnie. Zrobię na pewno :). Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kamilo, zrobiłam to ciasto. Jest pyszne, więc polecam wszystkim, którzy jeszcze go nie piekli. Będę robić też z innymi owocami.

      Usuń
  4. Kamila, jak zawsze trafiasz w sedno :D


    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  5. Super!
    Jak francuskie, to wiadomo, że musi być z masłem.
    Sięgam po kawałek...

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak z rabarbarem to biorę w ciemno:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.