codzienność

wtorek, 24 listopada 2015

gęsi pasztet


Klasyczny domowy gęsi pasztet o idealnej konsystencji, wspaniałym smaku i pięknym zapachu. Do przygotowania pasztetu potrzebne są kawałki mięsa z gęsi, boczek, gęsie wątróbki oraz suszone grzyby. Wszystko należy ugotować, potem zmielić, doprawić do smaku i upiec. Pasztet można upiec w jednej większej formie albo podzielić na mniejsze porcyjki i upiec pasztet w małych słoiczkach, a po upieczeniu zakręcić wygotowanymi słoikami, by móc go dłużej przechowywać w lodówce. Pasztet doskonale smakuje podany nie tylko na świąteczny stół, a jego smak wzbogaci żurawina do mięs i serów


2200 g mięsa z gęsi
1350 g boczku
2 gęsie wątróbki
1/2 szklanki suszonych grzybów
1 seler
2 pietruszki
3 marchewki
2 cebule
10 kulek pieprzu ziarnistego
5 liści laurowych
5 kulek ziela angielskiego
2 jajka
3 chrupiące kajzerki
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
1 łyżka masła
3 łyżki tartej bułki


Mięso umyć, warzywa obrać i umyć. Kawałki gęsi, boczek, warzywa oraz cebulę wsadzić do garnka, zalać wodą, dodać pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liście laurowe i całość gotować pod przykryciem na wolnym ogniu. Po około 30 minutach całość posolić i dalej gotować, aż mięso będzie miękkie, na 10 minut przed końcem gotowania do rosołu dodać wątróbkę, dodać bułki i zestawić z ognia. Całość ostudzić. Grzyby namoczyć i ugotować, odcedzić. Obrane mięso z gęsi, boczek, warzywa, cebulę, grzyby i bułki bez odciskania, zmielić w maszynce do mięsa trzy razy. Do masy dodać jajka, przyprawić do smaku solą, pieprzem, świeżo zmieloną gałką muszkatołową, dobrze razem wymieszać. Masę przełożyć do foremek keksowych wysmarowanych masłem i wysypanych tartą bułką lub słoiczków i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° C na 60 minut, sprawdzić patyczkiem, czy pasztet jest suchy. Pasztet w słoiczku po wyjęciu z piekarnika zakręcić natychmiast wygotowanymi pokrywkami i zostawić do ostudzenia.





9 komentarzy:

  1. Za mną też chodzi pasztet z gęsi i mam nadzieję, że uda mi się w tym roku zrobić go na święta.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały pasztet na świąteczny stół idealny :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się wersja słoiczkowa:-) Bomba:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pasztety są super :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam pasztety :) Taki byłby idealny na święta.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie pokazany. Tak świątecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapachniało mi! To świetna propozycja, nie tylko na święta. Gratuluję i mam na uwadze:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda pysznie, z pewnością smakuje wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  9. MNiammmm...
    Pięknie wygląda z czerwonymi kuleczkami.
    Ale że już święta...?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.