Ciasto kokosowo - jeżynowe upieczone według przepisu Billa Grangera nie jest łatwe do upieczenia, trzeba się trochę natrudzić, by rozsmarować ciasto w formie, ułożyć konfiturę i owoce, a następnie rozkruszyć kokosową kruszonkę, ale warto, bo ciasto jest doskonałe. Ciasto składa się z pysznego ciasta, soczystego jeżynowego wnętrza i chrupiącej kokosowej kruszonki. Jeśli chcecie jeżyny
można z powodzeniem zastąpić malinami, a konfiturę jeżynową malinową, z
owoców leśnych lub czarnej porzeczki. Z przepisu wychodzi duża blacha ciasta.
200 g masła
150 g cukru pudru
4 jajka
245 g mąki pszennej
350 g wiórków kokosowych
Zmiksować masło z cukrem. Jajka roztrzepać w osobnej miseczce i dodać do masy, wymieszać mikserem i wsypać wiórki kokosowe oraz mąkę i całość dokładnie wymieszać łopatką.
240 g masła
60 g cukru pudru
2 jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
330 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
140 ml mleka
2 szklanki konfitury jeżynowej
800 g jeżyn
Mikserem utrzeć miękkie masło z cukrem, dodać jajka i dalej ucierać na puszystą masę, dodać ekstrakt waniliowy. Do osobnej miski przesiać mąkę i dodać proszek do pieczenia. Cały czas ucierając wsypać mąkę do mieszaniny i dolewać mleko. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć na nim ciasto i wyrównać. Rozprowadzić na cieście konfiturę jeżynową i ułożyć świeże owoce. Na to pokruszyć masę kokosową. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° C i piec około 50 minut.
Ale fajnie wygląda i smaczne było co?
OdpowiedzUsuńAż mi się zachciało czegoś kokosowego:)
OdpowiedzUsuńFajne ciacho
OdpowiedzUsuńKokos i jeżyny to genialne połączenie :)
OdpowiedzUsuńwspaniałe połączenie smaków! pyszności :)
OdpowiedzUsuńCudne Kamila!
OdpowiedzUsuńJeżyny my love...
Piękne ciasto Kamilko. Podoba mi sie dodatek kokosa. :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.
Z tym dodatkiem kokosa to mój Mąż byłby zachwycony.
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie. I to połączenie jeżyn i kokosa musiało być extra:-)
OdpowiedzUsuńFajne ciacho, super połączenie :)
OdpowiedzUsuń