Drobny makaron świetnie komponuje się w jesiennej sałatce z dodatkiem pysznej pieczonej papryki, bakłażana i aromatycznych pomidorów, doprawionych oliwą, czosnkiem oraz ziołami. Sałatka makaronowa z pieczonymi warzywami inspirowana tym przepisem doskonale smakuje podana na ciepło, ale można też ją zapakować do pudełka i zabrać ze sobą na wynos.
320 g makaronu
140 g marynowanych karczochów
15 pomidorków koktajlowych
2 papryki
1 bakłażan
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/4 pęczka natki pietruszki
2 gałązki bazylii
oliwa
sól
pieprz
Paprykę umyć przekroić na pół i oczyścić z nasion. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, obok ułożyć pokrojonego w kostkę bakłażana, pomidorki przecięte na pół, wszystko spryskać oliwą, doprawić solą oraz pieprzem i posypać drobno posiekanym czosnkiem oraz ziołami prowansalskimi. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C i piec, aż bakłażan będzie miękki i skórka papryki sczernieje. Poczekać chwilę, aż papryka ostygnie i obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jeszcze ciepły przełożyć do miski, dodać paprykę oraz pomidory, bakłażana, pokrojone na mniejsze kawałki karczochy oraz sos z pieczenia warzyw. Sałatkę doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać posiekane zioła, wymieszać i podawać.
Pyszne. Na takie smakołyki mam zawsze ochotę :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Kasia
Ta sałatka przyciągnęła również moją uwagę, ale jeszcze nie miałam okazji wypróbować przepisu.
OdpowiedzUsuńPewnie była pyszna. co?:)
Apetyczne , nawet bardzo
OdpowiedzUsuńFajna sałatka :) Ciekawy pomysł z tymi warzywami.
OdpowiedzUsuń