Delikatna, biszkoptowa rolada z pysznym, jabłkowym nadzieniem o aromacie róży. Rolada z nadzieniem jabłkowo - różanym jest smaczna od razu po przygotowaniu, ale w smaku zyskuje zdecydowanie na drugi dzień.
3 jajka
50 g cukru
40 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
50 g cukru
40 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
W misce ubić białka ze solą na sztywno, do białek powoli dodawać cukier i dalej ubijać, następnie kolejno dodawać żółtka, cały czas ubijając. Następnie do masy delikatnie wmieszać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Masę wyłożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać wierzch. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego temperaturze do 170º C i piec przez około 12 minuty, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto po wyłożeniu z piekarnika zwinąć w roladę, wzdłuż dłuższego boku łącznie z papierem. Roladę ostudzić.
Wystudzoną roladę odwinąć, delikatnie usunąć papier. Na ciasto równomiernie wyłożyć konfiturę, zwinąć roladę, wierzch posypać cukrem pudrem. Ciasto schłodzić przed podaniem.
Musi smakować doskonale!
OdpowiedzUsuńMiłego dnia.
Jaka pyszna rolada! Cudo <3
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam takiej rolady. Musi smakować wybornie:-)
OdpowiedzUsuńfantastyczna ta rolada, palce lizać!
OdpowiedzUsuńZ taką konfiturą musiało smakować bajecznie!
OdpowiedzUsuńObłędna rolada. :) I jeszcze z jakim pysznym nadzieniem. :)
OdpowiedzUsuńO mamuniu, z takim nadzieniem musiała smakować wyjątkowo :)
OdpowiedzUsuń