Pyszna i prosta do przygotowania konfitura jabłkowo - różana o wspaniałym aromacie jest świetnym dodatkiem do pieczywa, deserów czy też słodkich wypieków, sprawdzi się też zimową porą jako dodatek do herbaty.
1000 g jabłek
200 g cukru
1 cytryna
30 g płatków róży
200 g cukru
1 cytryna
30 g płatków róży
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce, włożyć do garnka i zasypać cukrem, dodać skórkę i sok z cytryny, odstawić, aż owoce puszczą sok. Całość zagotować, po czym odstawić bez przykrycia do całkowitego ostudzenia na całą noc. Po tym czasie doprowadzić znowu do wrzenia i gotować kilka minut, odstawić. Powtarzać tak przez co najmniej kilka dni, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec dodać płatki róż, wymieszać i całość gotować jeszcze kilka minut. Gorący dżem przełożyć do wypieczonych słoików, szczelnie zakręcić i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Różę zawsze moja ciocia przygotowywała w różnych korelacjach. Teraz już nie ma kto robić;-( Pyszna musi być ta Twoja konfitura:-)
OdpowiedzUsuńMoja kombinacja jabłko- róża od miesiąca stoi na półce, ale z braku przepisu puściłam wodze fantazji. Następnym razem skorzystam z Twojego przepisu, bo konfitura wygląda bardzo zachęcająco.
OdpowiedzUsuńtaka domowa konfitura to prawdziwy rarytas!
OdpowiedzUsuńŚwietna konfitura, musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńDo róży niestety nie mam dostepu, ale ta konfitura musi być pyszna! :)
OdpowiedzUsuńPiękne połączenie!
OdpowiedzUsuńMi marzy się taka konfitura z papierówkami, ale tych jeszcze nie ma...
Pewnie pachnie też bosko!:)
OdpowiedzUsuńAleż ma piękny kolor! :)
OdpowiedzUsuń