codzienność

sobota, 20 czerwca 2015

ciasto ucierane z morelami


Ciasto ucierane z morelami upieczone na podstawie starego sprawdzonego przepisu jest doskonałe do kawy. Ciasto to ma bardzo delikatną strukturę, jest wilgotne i doskonale komponuje się z każdym owocem. 


3 jajka
225 g mąki pszennej
125 g masła
130 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
8 moreli
szczypta soli
cukier puder


Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, ciągle ucierając dodawać kolejno jajka, a następnie przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia. Połowę ilości ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na cieście ułożyć połowę ilości owoców, wylać drugą część ciasta i na wierzchu ułożyć pozostałe morele. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 180º C, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto podawać posypane cukrem pudrem.

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam ucierane ciasta, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Od razu widać, że wilgotne :) Takie najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja właśnie kupiłam morele i zastanawiam się, co z nimi upiec;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ach, jak ono pięknie wyrosło! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kamila uwielbiam takie ucierańce, po prostu uwielbiam:) Porywam przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto widzę, jest jeszcze w dodatku niezmiernie prościutkie. Same plusy ma ten przepis !

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapendad

    OdpowiedzUsuń
  7. Idealne na letni deserek:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.