Ciasto ucierane z morelami upieczone na podstawie starego sprawdzonego przepisu jest doskonałe do kawy. Ciasto to ma bardzo delikatną strukturę, jest wilgotne i doskonale komponuje się z każdym owocem.
3 jajka
225 g mąki pszennej
125 g masła
130 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
8 moreli
szczypta soli
cukier puder
225 g mąki pszennej
125 g masła
130 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
8 moreli
szczypta soli
cukier puder
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, ciągle ucierając dodawać kolejno jajka, a następnie przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia. Połowę ilości ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na cieście ułożyć połowę ilości owoców, wylać drugą część ciasta i na wierzchu ułożyć pozostałe morele. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 50 minut w temperaturze 180º C, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto podawać posypane cukrem pudrem.
Uwielbiam ucierane ciasta, pycha :)
OdpowiedzUsuńOd razu widać, że wilgotne :) Takie najlepsze!
OdpowiedzUsuńA ja właśnie kupiłam morele i zastanawiam się, co z nimi upiec;)
OdpowiedzUsuńAch, jak ono pięknie wyrosło! :)
OdpowiedzUsuńKamila uwielbiam takie ucierańce, po prostu uwielbiam:) Porywam przepis:)
OdpowiedzUsuńCiasto widzę, jest jeszcze w dodatku niezmiernie prościutkie. Same plusy ma ten przepis !
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapendad
Idealne na letni deserek:-)
OdpowiedzUsuń