codzienność

piątek, 26 czerwca 2015

sałatka z pieczonymi szparagami, awokado i limonkowym winegretem


Prosta do przygotowania i pyszna sałatka z pieczonymi szparagi oraz świeżym awokado podana na mieszance ulubionych sałat, skropiona limonkowym winegretem. Sałatka z pieczonymi szparagami, awokado i limonkowym winegretem inspirowana tym przepisem, jest idealna na lekki posiłek w ciągu dnia, jeśli doda się do niej pieczone kawałki bagietki doskonale sprawdzi się jako danie główne.


sok z 1/2 limonki
1/4 szklanki oliwy
1 łyżka miodu
sól
pieprz 


Do miseczki wlać sok z limonki, dodać sól i wymieszać, aż sól się rozpuści, dodać miód i wymieszać, dolać oliwę, mieszać aż składniki się połączą, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem.


1 awokado
250 g zielonych szparagów
125 g mieszanki sałat
1 łyżka oliwy
sól

pieprz 

Na blasze do pieczenia ułożyć pokrojone na kawałki szparagi, skropić oliwą, doprawić solą, pieprzem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170º C na 12 minut, ostudzić. Na talerzach rozłożyć sałatę, pokrojone w kostkę awokado, szparagi, a całość skropić limonkowym winegretem.

4 komentarze:

  1. Pomysłowa sałatka, zielono mi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chcę ja na drugie śniadanie! Pycha!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zasiadam do drugiego śniadania i chętnie skonsumowałabym taką sałatkę:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.