Francuska babka drożdżowa Savarin jest pieczona w formie z kominkiem, a po upieczeniu nasączana alkoholowym syropem, podawana w towarzystwie bitej śmietany i owoców. Z przepisu Laury Calder można upiec jedną dużą babkę i kroić ją na kawałki, bądź też upiec kilka małych babeczek. Babeczki Savarin z truskawkami są doskonałe i lekkie jak piórko, w połączeniu ze świeżymi owocami i bitą śmietaną to prawdziwa uczta.
1 1/2 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki wody
2 jajka
2 łyżki mleka
skórka z 1 cytryny
200 g mąki pszennej
50 g masła
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki wody
2 jajka
2 łyżki mleka
skórka z 1 cytryny
200 g mąki pszennej
50 g masła
Wymieszać drożdże, cukier, sól i ciepłą wodę w misce, odstawić na 5 minut. Dodać jajka, mleko, skórkę z cytryny, mąkę i ucierać ciasto energicznie mikserem z łopatką przez 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, dodać miękkie masło, kawałek po kawałku i dalej wyrabiać ciasto mikserem. Ciasto przełożyć do wysmarowanych masłem i wysypanych mąką foremek, do 2/3 wysokości, przykryć i odstawić na godzinę. Babeczki piec w piekarniku rozgrzanym do 175° C, przez około 18 minut, aż będą złociste. Babeczki wyjąć z foremek i ostudzić.
250 ml wody
125 g cukru
30 ml likieru pomarańczowego
125 g cukru
30 ml likieru pomarańczowego
Podgrzać cukier z wodą, dodać likier. Babeczki maczać w syropie, aż ciasto stanie się gąbczaste.
200 ml śmietany do ubijania
1 łyżka cukru z wanilią
100 g truskawek
1 łyżka cukru z wanilią
100 g truskawek
Śmietanę ubić z cukrem z wanilią. Środek babeczek napełnić śmietanową masą i podawać w towarzystwie truskawek.
Smacznie ;-)
OdpowiedzUsuńojej jakie cudeńka , jakie piękne kształty i smaki
OdpowiedzUsuńAle mają świetny kształt! Idealne do niedzielnej kawy ;)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
bardzo pyszny przepis! ;)
OdpowiedzUsuńJakie piękne babeczki!
OdpowiedzUsuńUrocze są te Twoje maleństwa:-) I chyba w takiej formie je wolę.
OdpowiedzUsuńBabeczki prezentują się fantastycznie! :)
OdpowiedzUsuńUrocze pyszności! *.*
Boskie babki!
OdpowiedzUsuńTruskawkowo nam, bo u mnie też truskawki królują w kuchni.
Smacznego!