codzienność

środa, 6 marca 2013

zupa z roszponką


Roszponka według źródła należy do rodziny kozłkowatych. Pochodzi z regionu śródziemnomorskiego. Jej uprawę na skalę masową rozpoczęto w XX wieku. Pojawia się także w formie zdziczałej w różnych środowiskach. Dzika roszponka jest zagrożona wymarciem. Jadalne są jej łopatkowate liście, które charakteryzują się wyjątkowym, lekko orzechowym smakiem.
Roszponka jest skarbnicą wielu cennych witamin i minerałów. Warto z niej skorzystać w okresie zimowym, gdy mało jest innych warzyw. Z roszponki najczęściej robi się sałatki. Spożywanie jej na surowo jest najpewniejszą metodą na wykorzystanie wszystkich wartości odżywczych. Z roszponki można przygotować również zupę, bardzo delikatną i smaczną. Jej podstawową wersję można doprawić ulubionymi przyprawami lub zmiksować ją z pęczkiem ulubionych ziół.


Przepis na pyszną zupę z roszponką znalazłam u Bei.
 
250 g ziemniaków
250 g roszponki
1 szalotka
2 łyżki oliwy
1000 ml bulionu
sól
pieprz
śmietana

Roszponkę dokładnie umyć, osuszyć i odciąć większe korzonki. Ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę. Szalotkę poszatkować i zeszklić na oliwie, dodać ziemniaki, zalać bulionem i gotować około 15 minut. Dodać roszponkę, dobrze zamieszać i pozostawić zupę na palniku jeszcze przez około minutę, po czym zupę zmiksować. Podawać udekorowaną kleksem śmietany.

17 komentarzy:

  1. Kamilko - ona nie tylko zdrowa, ale ładniusieńka jak nie wiem co...! Kocham zupy! Zielone zupy kocham bardzo!

    OdpowiedzUsuń
  2. kolor niewątpliwie zupa ma fotogeniczny, ale czy nie zrobię się też zielona, po jej zjedzeniu ? :D

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapedna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, a w zielonym bardzo do twarzy :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Kamilko, jaki ta zupka ma piękny, soczysty kolor !:)
    Pyszna musi być.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale ma cudny kolor :) wygląda mega apetycznie!

    Buźka ;*

    OdpowiedzUsuń
  5. o roszponki jeszcze nie probowałam w tej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nawet do głowy by mi nie przyszło, żeby z roszponki zupę zrobić;-)
    No nieźle;-) A kolor po prostu niesamowity:-))

    OdpowiedzUsuń
  7. mnie tak jak Marzenie nie przyszłoby do głowy, że można sobie zrobić taką zupkę;) ale nie powiem, jestem pod wrażeniem!:D kolor obłędny!

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja to chyba należę do rodziny tych co uwielbiają zupy :)) No i jak wygląda! Cudowna.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bosko wygląda, a jeszcze lepiej musi smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. o jaka fajna wiosenna zupa się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Smakowity kolor!
    Lubię roszponkę i też gotowałam ją w zupie.
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  12. Zupa pewnie tak smaczna jak piękna, ja tez od niedawna przekonałam się do tej roślinki:)

    OdpowiedzUsuń
  13. PIĘKNA!:)
    Takiej zupy jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  14. i kolejne danie które uwodzi intensywnym kolorem:) to właśnie lubię!

    OdpowiedzUsuń
  15. Alez piekna, soczysta zielen! Ciesze sie, ze i Tobie przepis przypadl do gustu :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale ta zupa ma kolor...wow!:o

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.