Pyszne żeberka wieprzowe w sosie z dodatkiem słodkiej marchewki, soczystych pomidorów, cebuli i czosnku, doprawione świeżym tymiankiem, liściem laurowym, z dodatkiem suszonych fig. Do tak podanych żeberek świetnie smakują szpecle, czyli niewielkie kluski. Przepis na żeberka wieprzowe podpatrzony u Anny Olson.
Rozgrzać oliwę w garnku i obsmażyć mięso pokrojone na części, wyjąć z garnka. Zmniejszyć ogień i poddusić marchewki pokrojone w kostkę oraz pokrojoną drobno cebulę, aż się zeszklą. Dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze chwilę. Dodać pokrojone w cząstki pomidory, wlać wino i bulion, dodać tymianek oraz liście laurowe i doprowadzić do wrzenia. Włożyć żeberka z powrotem do garnka, przykryć i gotować na małym ogniu, aż mięso zacznie odchodzić od kości. Dodać pokrojone w paski figi i całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wymieszać w misce mąkę z solą, dodać jajka oraz wodę i utrzeć łyżką, aż ciasto będzie elastyczne, lecz pozostanie lepkie. Oprzeć durszlak na garnku w gotującą się posoloną wodą, nałożyć do niego porcję ciasta i gumową łopatką energicznie przeciskać ciasto przez otwory w durszlaka. Gotować kluski aż wypłyną na powierzchnię, osączyć na sicie i podawać do żeberek.
800 g żeberek wieprzowych
1 łyżka oliwy
4 marchewki
1 cebula
4 ząbki czosnku
800 g pomidorów
250 ml wytrawnego czerwonego wina
250 ml bulionu drobiowego
2 gałązki tymianku
2 liście laurowe
6 suszonych fig
sól
pieprz
1 łyżka oliwy
4 marchewki
1 cebula
4 ząbki czosnku
800 g pomidorów
250 ml wytrawnego czerwonego wina
250 ml bulionu drobiowego
2 gałązki tymianku
2 liście laurowe
6 suszonych fig
sól
pieprz
Rozgrzać oliwę w garnku i obsmażyć mięso pokrojone na części, wyjąć z garnka. Zmniejszyć ogień i poddusić marchewki pokrojone w kostkę oraz pokrojoną drobno cebulę, aż się zeszklą. Dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze chwilę. Dodać pokrojone w cząstki pomidory, wlać wino i bulion, dodać tymianek oraz liście laurowe i doprowadzić do wrzenia. Włożyć żeberka z powrotem do garnka, przykryć i gotować na małym ogniu, aż mięso zacznie odchodzić od kości. Dodać pokrojone w paski figi i całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
3/4 szklanki wody
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
3/4 szklanki wody
mniam, mniam.. kusisz od rana! Wyglądają pysznie te żeberka! :)
OdpowiedzUsuńMiłego dnia
Jakbym pokazała te żeberka w domu, to pewnie dostaliby ślinotoku;-))
OdpowiedzUsuńmój Em byłby w siódmym niebie!:D:D:D ja również takimi żeberkami bym nie pogardziła;) uwielbiamy!
OdpowiedzUsuńWiesz, że nigdy nie robiłam żeberek?! Lubię je, ale tylko te chudsze ;)
OdpowiedzUsuńmmm pysznosci! uwielbiam takie dania :)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam żeberek. Pysznie wygląda to danie :)
OdpowiedzUsuńi znowu zgłodniałam:)
OdpowiedzUsuńmmm, tęsknię już za takimi mięsnymi przysmakami:)))
OdpowiedzUsuńZ figami? Super sprawa!
OdpowiedzUsuńAnka, z figami! świetna kompozycja smaków, polecam! Pozdrawiam
Usuńnajbardziej lubię ten sosik, który tworzy się przy przygotowywaniu mięska :) a ten, patrząc na składniki, musi być przepyszny!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię żeberka.
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować tę wersję z figami.
Intrygujące:)