codzienność

piątek, 8 marca 2013

ciasto pomarańczowe


"Dla Was dziś kwiaty i uśmiechy.
I pierwszy promień bliskiej wiosny.
Dzień bez kłopotów i bez trosk.
Dużo radości"


Ciasto o wspaniałym aromacie cytrusów, jest wilgotne i świetnie smakuje. Ciasto jest przygotowane z sokiem i skórką startą z czerwonych pomarańczy, z dodatkiem zdrowego oleju.  Przepis na ciasto pomarańczowe pochodzi stąd, w przepisie zmniejszałam ilość cukru, dodałam jogurt naturalny i olej canola, by podkreślić pomarańczowy kolor ciasta. Ciasto z czerwonych pomarańczy doskonale nadaje się do kawy w miłym towarzystwie. 

3 czerwone pomarańcze 
150 g cukru pudru
4 łyżki jogurtu naturalnego
3 jajka
250 g mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
50 ml oleju canola
sól

Cukier i skórkę startą z pomarańczy umieścić w malakserze, zmiksować krótko, by cukier nabrał pomarańczowego aromatu. W misce wymieszać sok z pomarańczy z jogurtem, dodać cukier i miksując dodawać po jednym jajku, dodać oliwę i wymieszać. Do masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli i całość zmiksować na gładką masę.  Ciasto wlać do natłuszczonej keksówki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Studzić na kratce.

13 komentarzy:

  1. Uciekam już stąd bo nie zasnę po oglądaniu tych pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda przepysznie! Ma śliczny kolor.
    Piękne przebiśniegi :)

    Wszystkiego naj Kobietko! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pachnące i wilgotne:-) Takie lubię:-)I wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Kobiet, kobieto:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. moje smaki, cytrusowe!:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ma bardzo piękną strukturą! Jest takie napowietrzone. Musiałas dobrze zmiksować :) Wszystkiego dobrego z okazji Dnia Kobiet :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, pomarańczowe... Musi być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda wybornie! i jaki piękny kolorek:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudownie pomarańczowe ciasto!
    A u mnie przebiśniegi dzisiaj w śniegu...

    OdpowiedzUsuń
  9. ma wspaniały, słoneczny kolor
    najlepszego :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale piękne, pomarańczowo pachnące, pyszne.
    Wszystkiego najlepszego z okazji Dnia Kobiet!:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nasze kubki smakowe szaleją, a nos wypełnia aromat tej cudownej babki...o matko jaki mokry ekran...;);)
    Pozdrawiamy!!!
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam takie smaki, już zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Na taki widok śnieg powinien się rozpuścić i ustąpić wiośnie :) Bardzo słoneczne i pachnące latem ciasto :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.