Chleb słonecznikowy na drożdżach z trzech rodzajów mąki i ziarnem słonecznika wspaniale smakuje. Chleb jest wilgotny, zdrowy, nie kruszy się i idealnie sprawdza się jako chleb codzienny. Dzięki mące razowej, żytniej i orkiszowej zawiera dużo błonnika a pestki słonecznika dodatkowo wzbogacają jego smak.
100 g mąki pszennej razowej 2000
70 g mąki żytniej
380 g mąki orkiszowej 750
50 g drożdży
1/2 szklanki mleka
2 łyżeczki soli
70 g mąki żytniej
380 g mąki orkiszowej 750
50 g drożdży
1/2 szklanki mleka
2 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
50 g ziaren słonecznika
2 szklanki wody
Do ciepłego mleka dodać cukier i drożdże, wymieszać i odstawić na 10 minut. Do miski wsypać mąki, sól, wlać połowę ilości ciepłej wody oraz zaczyn drożdżowy i wyrabiać ciasto przez kilka minut, dolewając w miarę potrzeby drugą szklankę wody. Do wyrobionego ciasta dodać ziarna i dobrze wyrobić. Ciasto powinno być jednolite ale może się trochę kleić. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, by powiększyło swoją objętość. Po tym czasie ciasto należy odgazować, przełożyć na blat podsypany mąką i wyrobić ręcznie przez parę minut. Ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem foremki i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Chleb przed wstawieniem do piekarnika posmarować z wierzchu mlekiem. Foremkę z chlebem wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200° C, spryskanego wodą, piec około 50 minut, aż się chleb ładnie zezłoci.
Robię bardzo podobny chleb :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam :)
Alucha, te domowe teraz bardzo mi smakują. A masz przepis u siebie? Pozdrawiam
UsuńChleb domowy zawsze najpyszniejszy.
OdpowiedzUsuńMogę kromeczkę? właśnie siadam do drugiego śniadania.
Amber, częstuj się, będzie mi bardzo miło :)
UsuńWspaniały chlebuś! :) Zapisuję do zrobienia ; )
OdpowiedzUsuńSara, jestem ciekawa, czy Ci posmakuje? Pozdrawiam
UsuńJak ze słonecznikiem to biorę , bo lubię bardzo :)))
OdpowiedzUsuńKamila chleb jak z prospektu piekarni , idealny
Aluś, słonecznikowe najbardziej mi smakują, lubię :)
Usuńwpadłabym do ciebie na śniadanko:)
OdpowiedzUsuńAntenka, zapraszam!
Usuńfantastyczny wypiek! Marzy mi się od dawna taki domowy chleb, ale zupełnie nie mogę znaleźć czasu! :( Pozdrawiam ;))
OdpowiedzUsuńAgnieszka, warto :)
UsuńPrzepiękny domowy chlebek. Zjadłoby się :)
OdpowiedzUsuńMajana, tym domowym trudno się oprzeć :)
Usuń2 łyżki soli?! przecież to jest tak słone, że nie jadalne....
OdpowiedzUsuńZmarnowany wieczór i mąka.
Anka, przepraszam, ale w przepisie jest błąd, nie zauważyłam, jeszcze raz przepraszam, fatalna pomyłka :(
Usuń