codzienność

czwartek, 29 listopada 2012

razowe ciasto z żurawiną i białą czekoladą


Pyszne razowe ciasto z dodatkiem płatków owsianych, napakowane dużą ilością świeżej żurawiny i białej czekolady. Ciasto jest bardzo zdrowe a kwaskowatość żurawiny została przełamana dodatkiem czekolady. Przepis na razowe ciasto z żurawiną i białą czekoladą pochodzi od Zieleniny i dodaję do akcji Wielkie Święto Żurawiny 2012.
  

2 szklanki mąki razowej
1 szklanka płatków owsianych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1/3 szklanki brązowego cukru
100 g białej czekolady
3 jajka
3/4 szklanki oleju
2 szklanki żurawiny


Mąkę wymieszać z płatkami, sodą, proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenną. Jajka ubić mikserem z cukrem. Dodać olej i posiekaną czekoladą i wymieszać łyżką. Mokre składniki wlać do suchych, dokładnie wymieszać, dodać żurawinę i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C. Ciasto piec około 45 minut lub do suchego patyczka.



26 komentarzy:

  1. Wygląda znakomicie :) Z chęcią skusiłabym się na kawałek takiego ciasta. Swoją drogą, luźne skojarzenie z Cranberry White Latte ze Starbucksa... Polecam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Napakowane pysznymi dodatkami, takie świąteczne! Musi smakować rewelacyjnie :)

    pozdrawiam ciepło

    Malwina

    OdpowiedzUsuń
  3. cudne cicho :) pelno w nich dobroci :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczne!
    Za białą czekoladą nie przepadam,bo to nie czekolada,ale w wypiekach i deserach się sprawdza.
    Poproszę kawałek ciasta...

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda wspaniale:) aż chciałoby się sięgnąć po kawałek lub dwa:)

    OdpowiedzUsuń
  6. O jakie musi być dobre uwielbiam żurawinę:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowne! Takie śniadaniowe ciasto di białej kawy. I piękna serwetka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak z białą czekoladą, to ja poproszę podwójna porcję:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda przepysznie!Mniam,wilgotne,mięciutkie ,pyszne ciasto ze wspaniałą żurawiną:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Anonimowy11/29/2012

    wyglada bosko! musze spróbować... moze w ten weekend?
    http://poszukiwaniasmaku.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń
  11. ja bym chyba bez czekolady zrobiła, ale już kocham to ciasto za dodatek płatków owsianych!!! no i ukochana żurawina!
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika, pewnie, że można tylko proponuję dosłodzić je cukrem, bo jest dość kwaśne. Czekolada jednak świetnie pasuje do żurawiny :) Pozdrawiam

      Usuń
  12. mam dziś ochotę własnie na takie ciasto.Zdrowe i sycące...

    OdpowiedzUsuń
  13. wygląda cudownie :D
    mniam mniam!
    Będziemy zaglądać, co by się chociaż oczami nasycić!

    OdpowiedzUsuń
  14. Ooo rany, jeszcze tylko koc, ciepła herbata i można przy takim wypieku przesiedzieć cały wieczór :) Baardzo mi się podoba taka perspektywa.

    OdpowiedzUsuń
  15. ta żurawina w cieście wygląda tak zniewalająco,
    przepis zapisuję do ulubionych:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Przepis dodaję do ulubionych i koniecznie muszę go wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  17. niesamowicie zachęcające... i świąteczne!

    OdpowiedzUsuń
  18. Też je robiłam i wiem, że jest obłędne w smaku.

    OdpowiedzUsuń
  19. piękne! a jakie zdrowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Przepysznie wygląda! I można jeszcze trochę zdrowia przemycić w słodkościach :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Kuszące ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  22. świetne połączenie żurawiny i czekolady (i to w dodatku mojej ulubionej, białej:))) ! chętnie bym spróbowała kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Kolejne kuszące i genialne połączenie. Czekolada kocha żurawinę i odwrotnie!

    OdpowiedzUsuń
  24. O tak! Świetne ciasto, a żurawina i biała czekolada to udany słodko-kwaśny duet :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Żurawina świetnie dogaduje się z białą czekoladą :)
    Wspaniałe ciasto :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.