Pyszne razowe ciasto z dodatkiem płatków owsianych, napakowane dużą ilością świeżej żurawiny i białej czekolady. Ciasto jest bardzo zdrowe a kwaskowatość żurawiny została przełamana dodatkiem czekolady. Przepis na razowe ciasto z żurawiną i białą czekoladą pochodzi od Zieleniny i dodaję do akcji Wielkie Święto Żurawiny 2012.
2 szklanki mąki razowej
1 szklanka płatków owsianych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1/3 szklanki brązowego cukru
100 g białej czekolady
3 jajka
3/4 szklanki oleju
2 szklanki żurawiny
1 szklanka płatków owsianych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1/3 szklanki brązowego cukru
100 g białej czekolady
3 jajka
3/4 szklanki oleju
2 szklanki żurawiny
Mąkę wymieszać z płatkami, sodą, proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenną. Jajka ubić mikserem z cukrem. Dodać olej i posiekaną czekoladą i wymieszać łyżką. Mokre składniki wlać do suchych, dokładnie wymieszać, dodać żurawinę i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C. Ciasto piec około 45 minut lub do suchego patyczka.
Wygląda znakomicie :) Z chęcią skusiłabym się na kawałek takiego ciasta. Swoją drogą, luźne skojarzenie z Cranberry White Latte ze Starbucksa... Polecam :D
OdpowiedzUsuńNapakowane pysznymi dodatkami, takie świąteczne! Musi smakować rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło
Malwina
cudne cicho :) pelno w nich dobroci :)
OdpowiedzUsuńŚliczne!
OdpowiedzUsuńZa białą czekoladą nie przepadam,bo to nie czekolada,ale w wypiekach i deserach się sprawdza.
Poproszę kawałek ciasta...
wygląda wspaniale:) aż chciałoby się sięgnąć po kawałek lub dwa:)
OdpowiedzUsuńO jakie musi być dobre uwielbiam żurawinę:)
OdpowiedzUsuńCudowne! Takie śniadaniowe ciasto di białej kawy. I piękna serwetka :)
OdpowiedzUsuńJak z białą czekoladą, to ja poproszę podwójna porcję:)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!Mniam,wilgotne,mięciutkie ,pyszne ciasto ze wspaniałą żurawiną:)
OdpowiedzUsuńwyglada bosko! musze spróbować... moze w ten weekend?
OdpowiedzUsuńhttp://poszukiwaniasmaku.blox.pl/html
ja bym chyba bez czekolady zrobiła, ale już kocham to ciasto za dodatek płatków owsianych!!! no i ukochana żurawina!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
Monika, pewnie, że można tylko proponuję dosłodzić je cukrem, bo jest dość kwaśne. Czekolada jednak świetnie pasuje do żurawiny :) Pozdrawiam
Usuńmam dziś ochotę własnie na takie ciasto.Zdrowe i sycące...
OdpowiedzUsuńwygląda cudownie :D
OdpowiedzUsuńmniam mniam!
Będziemy zaglądać, co by się chociaż oczami nasycić!
Ooo rany, jeszcze tylko koc, ciepła herbata i można przy takim wypieku przesiedzieć cały wieczór :) Baardzo mi się podoba taka perspektywa.
OdpowiedzUsuńta żurawina w cieście wygląda tak zniewalająco,
OdpowiedzUsuńprzepis zapisuję do ulubionych:)
Przepis dodaję do ulubionych i koniecznie muszę go wypróbować :)
OdpowiedzUsuńniesamowicie zachęcające... i świąteczne!
OdpowiedzUsuńTeż je robiłam i wiem, że jest obłędne w smaku.
OdpowiedzUsuńpiękne! a jakie zdrowe ;)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda! I można jeszcze trochę zdrowia przemycić w słodkościach :)
OdpowiedzUsuńKuszące ciasto :)
OdpowiedzUsuńświetne połączenie żurawiny i czekolady (i to w dodatku mojej ulubionej, białej:))) ! chętnie bym spróbowała kawałeczek:)
OdpowiedzUsuńKolejne kuszące i genialne połączenie. Czekolada kocha żurawinę i odwrotnie!
OdpowiedzUsuńO tak! Świetne ciasto, a żurawina i biała czekolada to udany słodko-kwaśny duet :)
OdpowiedzUsuńŻurawina świetnie dogaduje się z białą czekoladą :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto :)