Jesienne herbatniki z cytryną i polentą upieczone na bazie przepisu Sigrid Verbert z książki "Smakowite prezenty". Ciastka są kruche, bardzo maślane o cytrynowym aromacie.
150 g mąki pszennej
100 g masła
75 g mąki kukurydzianej
75 g cukru
2 żółtka
skórka z 1 cytryny
woda
szczypta soli
Z
podanych składników zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodać 3 łyżki
zimnej wody, ciasto powinno stworzyć zwartą bryłę, jednak nie lepić się
do dłoni. Ciasto zawinąć z folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30
minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na podsypany mąką blat i wyrabiać
chwilę. Po tym czasie ciasto rozwałkować cienko na wysypanym mąką
blacie, na grubość około 4 minimetrów i wycinać herbatniki foremką.
Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w
niewielkiej odległości od siebie. Piec przez około 12 minut w piekarniku
rozgrzanym do 180° C na złoty kolor. Studzić na kratce.
Urocze:) Maślane lubię najbardziej:)
OdpowiedzUsuńZakochałam sie w tych twoich ciasteczkach Kamilka*
OdpowiedzUsuńLubię takie ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńKupiłam niedawno literki do wyciskania na ciastkach, więc wszystkie przepisy pożądane :)
Maślane uwielbiam!
OdpowiedzUsuńPięknie je pokazałaś.
ileż wspaniałości na stoliku:) mmmm a te ciasteczka.. poezja!
OdpowiedzUsuńŚliczne Kamilko! Maślano cytrynowe - lubię :)
OdpowiedzUsuńJakie ładne kasztanowe ludki - trochę jakby z powrotem znaleźć się w latach dziecięctwa...
OdpowiedzUsuńnajlepsze :)
OdpowiedzUsuńsą urocze :)
OdpowiedzUsuńidealne do chrupania
OdpowiedzUsuńSuper fajne! Uwielbiam takie ciasteczka, a powiedz skąd masz takie fajne stempelki? :)
OdpowiedzUsuńteż sobie ostatnio kupiłam te stempelki literkowe i czekam na kuriera! a potem tez sobie poszaleję ciasteczkowo:)
OdpowiedzUsuńŚliczne te ciasteczka,
OdpowiedzUsuńa ostatnie zdjęcie słodkie na maksa:D
piękne foremki :) ciasteczka rewelacyjne
OdpowiedzUsuń