Za'atar według źródła
to przyprawa w krajach arabskich, przygotowuje się ją zwykle za pomocą
suszonego tymianku, oregano, zmieszanego z prażonymi ziarnami sezamu i
soli, choć inne przyprawy, takie jak sumaka, kminek, kolendra lub
nasiona kopru, cynamonu, goździki, ziele
angielskie mogą również zostać dodane. Przepisy dla takich mieszanek
przyprawowych są często utrzymywane w tajemnicy. Taka mieszanka przypraw
jest powszechnie dodawana do wielu potraw i używana jako dodatek do
pieczywa arabskiego. Przyprawia się nią mięso, warzywa lub posypuje
hummus, jest również spożywane z labneh. Przepis na za'atar według książki May S.Bsisu "Kuchnia arabska".
1/4 szklanki ziaren sezamu
1 szklanka suszonego oregano
1/2 szklanki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
2 1/2 łyżki soli
3 łyżki sumaku
Ziarna sezamu wsypać na patelnię i podgrzewać na dużym ogniu, aż zaczną strzelać i staną się rumiane. Sezam należy cały czas mieszać aby ziarna się nie spaliły i zdjąć z patelni jak tylko zaczną się rumienić. Do ostudzonych ziaren sezamu dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Gotową mieszankę można przechowywać w zamkniętym pojemniku przez rok.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za wizytę na moim blogu.