codzienność

czwartek, 11 października 2012

kardamonowy pudding z tapioki


Tapioka według źródła to kasza wyrabiana ze skrobi manioku. Ma postać drobnych, białych kuleczek bez charakterystycznego smaku i zapachu. Jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu, w związku z czym mogą ją spożywać chorzy na celiakię. Tapiokę można dodawać do wypieków lub jako zagęszczacz do sosów, zup, musów owocowych, jest stosowana do wyrobu legumin i budyniów. W kardamonowy puddingu z tapioki te śnieżnobiałe perełki po ugotowaniu zamieniają się w przezroczyste i sprężyste kulki zatopione w mlecznej kremowej masie o aromacie kardamonu. Deser z tego przepisu doskonale smakuje gdy się do niego poda marynowane w winie śliwki z dodatkiem cynamonu i goździków. 
 
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina

2 kawałki kory cynamonowej

4 goździki

200 g śliwek
 
Zagotować wino z cukrem, cynamonem i goździkami na małym ogniu i gotować, aż cukier się rozpuści. Śliwki przekroić na połówki i usunąć pestki, włożyć do wina, doprowadź do wrzenia, zdjąć naczynie z ognia i zlać ciecz do rondelka. Gotować syrop, aż jego objętość zmniejszy się o połowę i zalać nim śliwki. Ostudzić i wstawić do lodówki przed podaniem.

1/3 szklanki tapioki
2 1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru
6 strączków kardamonu

Mleko ze strączkami kardamonu doprowadzić do wrzenia i zostawić na około 20 minut, po tym czasie przecedzić mleko, oddzielając kardamon. Do mleko dodać namoczoną wcześniej tapiokę i cukier. Całość gotować około 10 minut, często mieszając, aż tapioka zmięknie i perełki staną się przezroczyste. Ostudzić przed podaniem. Tapiokę przełożyć do miseczki i podawać ze śliwkami. 

22 komentarze:

  1. Uwielbiam tapiokę. Taki pudding to jeden ze smaczniejszych pomysłów na nią;)

    pozdrawiam ciepło

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudo!Ale mi smaka z rana narobiłaś! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kamila, czytasz mi w myślac! właśnie wczoraj szukałam sklepu internetowego gdzie sprzedają tapioke, ale coś mnie rozproszylo i o tym zapomniałam. dziś wznawiam poszukiwania:) dzięki za przypomnienie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudny!
    Mam wszystkie składniki,więc na pewno będzie i u mnie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie próbowałam tapioki, ale z chęcią bym to zmieniła, taki pudding wygląda bardzo smacznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ivka, odkryłam ją na nowo i polecam :) Pozdrawiam

      Usuń
  6. Wow, skąd dostałaś tapiokę? Wygląda i brzmi smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Katie, można kupić bez problemu w sklepach internetowych :) Pozdrawiam

      Usuń
  7. Ciekawa jestem jak tez smakuje tapioka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majanko, sama tapioka niema smaku, doskonale komponuje się z dodatkami :) Pozdrawiam

      Usuń
  8. Do tej pory tapiokę gotowałam z głównie z owocami, wychodził z tego pudding, a może nawet bardziej kisiel.
    A tutaj zupełnie inna wersja, która bardzo mi odpowiada. Do tego musi być interesująca w smaku przez dodatek kardamonu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Burczymiwbrzuchu, muszę koniecznie spróbować kisielowej owocowej wersji :) Pozdrawiam

      Usuń
  9. wygląda bardzo kusząco. z tapioką się jeszcze nie spotkałam, ale jak będzie okazja chętnie zrobię z niej taki deser

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaś, polecam jeśli będziesz miała okazję :) Pozdrawiam

      Usuń
  10. Chętnie zjadłabym taki deser:)

    OdpowiedzUsuń
  11. nigdy nie próbowałam tapioki, wygląda całkiem apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zauberi, desery z jej udziałem to niebo w gębie :)

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.