Tapioka według źródła to kasza wyrabiana ze skrobi manioku. Ma postać drobnych, białych kuleczek bez charakterystycznego smaku i
zapachu. Jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu, w
związku z czym mogą ją spożywać chorzy na celiakię. Tapiokę można dodawać do wypieków lub jako zagęszczacz do sosów, zup, musów owocowych, jest stosowana do wyrobu legumin i budyniów. W kardamonowy puddingu z tapioki te śnieżnobiałe perełki po ugotowaniu zamieniają się w przezroczyste i sprężyste kulki zatopione w mlecznej kremowej masie o aromacie kardamonu. Deser z tego przepisu doskonale smakuje gdy się do niego poda marynowane w winie śliwki z dodatkiem cynamonu i goździków.
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
2 kawałki kory cynamonowej
4 goździki
200 g śliwek
1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
2 kawałki kory cynamonowej
4 goździki
200 g śliwek
1/3 szklanki tapioki
2 1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru
6 strączków kardamonu
Mleko
ze strączkami kardamonu doprowadzić do wrzenia i zostawić na około
20 minut, po tym czasie przecedzić mleko, oddzielając kardamon. Do
mleko dodać namoczoną wcześniej tapiokę i cukier. Całość gotować około
10 minut, często
mieszając, aż tapioka zmięknie i perełki staną się przezroczyste.
Ostudzić przed podaniem. Tapiokę przełożyć do miseczki i podawać ze śliwkami.
Uwielbiam tapiokę. Taki pudding to jeden ze smaczniejszych pomysłów na nią;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ciepło
Malwinna
Malwinna, potwierdzam :) Pozdrawiam
UsuńCudo!Ale mi smaka z rana narobiłaś! :)
OdpowiedzUsuńZielaczek, polecam, to jest pyszne!
UsuńKamila, czytasz mi w myślac! właśnie wczoraj szukałam sklepu internetowego gdzie sprzedają tapioke, ale coś mnie rozproszylo i o tym zapomniałam. dziś wznawiam poszukiwania:) dzięki za przypomnienie!
OdpowiedzUsuńGosiu, bardzo proszę, polecam się :)
UsuńCudny!
OdpowiedzUsuńMam wszystkie składniki,więc na pewno będzie i u mnie.
Amber, smakowało? Pozdrawiam
UsuńNie próbowałam tapioki, ale z chęcią bym to zmieniła, taki pudding wygląda bardzo smacznie
OdpowiedzUsuńIvka, odkryłam ją na nowo i polecam :) Pozdrawiam
UsuńWow, skąd dostałaś tapiokę? Wygląda i brzmi smacznie :)
OdpowiedzUsuńKatie, można kupić bez problemu w sklepach internetowych :) Pozdrawiam
UsuńCiekawa jestem jak tez smakuje tapioka :)
OdpowiedzUsuńMajanko, sama tapioka niema smaku, doskonale komponuje się z dodatkami :) Pozdrawiam
UsuńDo tej pory tapiokę gotowałam z głównie z owocami, wychodził z tego pudding, a może nawet bardziej kisiel.
OdpowiedzUsuńA tutaj zupełnie inna wersja, która bardzo mi odpowiada. Do tego musi być interesująca w smaku przez dodatek kardamonu :)
Burczymiwbrzuchu, muszę koniecznie spróbować kisielowej owocowej wersji :) Pozdrawiam
Usuńwygląda bardzo kusząco. z tapioką się jeszcze nie spotkałam, ale jak będzie okazja chętnie zrobię z niej taki deser
OdpowiedzUsuńKaś, polecam jeśli będziesz miała okazję :) Pozdrawiam
UsuńChętnie zjadłabym taki deser:)
OdpowiedzUsuńMagda, jest pyszny. Ściskam!
Usuńnigdy nie próbowałam tapioki, wygląda całkiem apetycznie :)
OdpowiedzUsuńZauberi, desery z jej udziałem to niebo w gębie :)
Usuń