Konfitura brzoskwiniowa z rozmarynem ma bardzo oryginalny smak. Słodycz brzoskwiń oraz świeży i orzeźwiający aromat rozmarynu to doskonałe połączenie. Taka konfitura doskonale smakuje podana na śniadanie do croissanta.
1500 g brzoskwiń
500 g cukru
2 gałązki rozmarynu
1 cytryna
Brzoskwinie
zalać wrzątkiem, ściągnąć skórkę, przekroić na pół, wyciągnąć pestkę i
pokroić w kostkę. Zasypać cukrem, przykryć i odstawić, by owoce puściły
sok. Do brzoskwiń dodać drobno posiekany rozmaryn, sok i startą skórkę z
cytryny. Całość mieszając doprowadzić do wrzenia. Konfiturę smażyć na
małym ogniu często mieszając, do czasu otrzymania odpowiedniej
konsystencji. Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików, dobrze
zakręcić, przykryć kocem i pozostawić do wystygnięcia.
Lato w słoiczku...idealne na śniadania. Super propozycja!
OdpowiedzUsuńAngie, rzeczywiście słoneczne smaki zamknięte w słoiku :) Pozdrawiam
Usuńi mój ulubiony kolor konfitur!:))) ostatnio bardzo polubiłam pomarańczowe dżemiki:)
OdpowiedzUsuńGosiu, podziwiałam Twoje pomarańczowe cudeńko :) Pozdrawiam
UsuńBrzoskwinia z rozmarynem- to dopiero smak!
OdpowiedzUsuńIvka, bardzo polecam to zestawienie :) Pozdrawiam
Usuńpysznosci :) zjadlabym nalesnika z taka konfitura :)
OdpowiedzUsuńMadleine, do naleśników idealna, ściskam!
UsuńJak się wchodzi do Ciebie to zdjęcia mogą przyprawić o zawrót głowy.. i czuje sie taki okropny głód ;-)
OdpowiedzUsuńGrażynko, bardzo jest mi miło czytać Twoje słowa :) Pozdrawiam serdecznie!
UsuńWspaniałe połączenie smaków.
OdpowiedzUsuńKabamaiga, potwierdzam, pozdrawiam!
UsuńRobiłam z rozmarynem i baaardzo mi smakuje:)
OdpowiedzUsuńCudowne połączenie smaków. Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńDroczilka, bardzo polecam :) Pozdrawiam
UsuńA miałam już skończyć przetwórstwo;)
OdpowiedzUsuńMagda, warto jeszcze choć słoiczek mały :) Pozdrawiam
UsuńMmmm cudo!
OdpowiedzUsuńGosiu, dziękuję :)
UsuńWłaśnie robię.Zapach obłędny.
OdpowiedzUsuńMyślę,że równie dobrze będzie smakował.
Pozdrawiam