codzienność

poniedziałek, 1 października 2012

konfitura brzoskwiniowa z rozmarynem


Konfitura brzoskwiniowa z rozmarynem ma bardzo oryginalny smak. Słodycz brzoskwiń oraz  świeży i orzeźwiający aromat rozmarynu to doskonałe połączenie. Taka konfitura doskonale smakuje podana na śniadanie do croissanta.


1500 g brzoskwiń
500 g cukru
2 gałązki rozmarynu
1 cytryna 


Brzoskwinie zalać wrzątkiem, ściągnąć skórkę, przekroić na pół, wyciągnąć pestkę i pokroić w kostkę. Zasypać cukrem, przykryć i odstawić, by owoce puściły sok. Do brzoskwiń dodać drobno posiekany rozmaryn, sok i startą skórkę z cytryny. Całość mieszając doprowadzić do wrzenia. Konfiturę smażyć na małym ogniu często mieszając, do czasu otrzymania odpowiedniej konsystencji. Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików, dobrze zakręcić, przykryć kocem i pozostawić do wystygnięcia.

20 komentarzy:

  1. Lato w słoiczku...idealne na śniadania. Super propozycja!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Angie, rzeczywiście słoneczne smaki zamknięte w słoiku :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. i mój ulubiony kolor konfitur!:))) ostatnio bardzo polubiłam pomarańczowe dżemiki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, podziwiałam Twoje pomarańczowe cudeńko :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Brzoskwinia z rozmarynem- to dopiero smak!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ivka, bardzo polecam to zestawienie :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. pysznosci :) zjadlabym nalesnika z taka konfitura :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madleine, do naleśników idealna, ściskam!

      Usuń
  5. Jak się wchodzi do Ciebie to zdjęcia mogą przyprawić o zawrót głowy.. i czuje sie taki okropny głód ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grażynko, bardzo jest mi miło czytać Twoje słowa :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  6. Wspaniałe połączenie smaków.

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam z rozmarynem i baaardzo mi smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudowne połączenie smaków. Świetny pomysł! :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. A miałam już skończyć przetwórstwo;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, warto jeszcze choć słoiczek mały :) Pozdrawiam

      Usuń
  10. Właśnie robię.Zapach obłędny.
    Myślę,że równie dobrze będzie smakował.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.