codzienność

wtorek, 23 października 2012

klopsiki z zielonek


Gąska zielonka, według źródła gatunek grzyba należący do rodzaju gąsek, nazywany zielonką. Delikatny grzyb jadalny, nadaje się do zupy ze względu na walory smakowe lub jako dodatek do dań mięsnych. Klopsiki z zielonek z dodatkiem mielonej wieprzowiny to bardzo smaczne i sycące danie.

300 g mielonej wieprzowiny
150 g zielonek
1 jajko
1 cebula
2 ząbki czosnku
bułka tarta
sól
pieprz
majeranek
olej

Grzyby obrać, umyć i odgotować w osolonej wodzie, odcedzić i zmielić w maszynce do mięsa. Do grzybów i mięsa dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek, wbić jajko, dodać trzy łyżki bułki tartej, doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Odrywać kawałeczki masy i wyrabiać z nich w dłoniach niewielkie kulki, w zależności od tego, jakiej wielkości klopsiki chcemy, obtoczyć kulki w tartej bułce. Następnie smażyć na gorącym oleju. Tak przygotowane klopsy gotowe są do jedzenia od razu.

16 komentarzy:

  1. jeja jak one apetycznie wyglądają! też takie chcę na obiadek:D

    OdpowiedzUsuń
  2. W ten sposób nigdy nie jadłam zielonek - zawsze lądują w zupie albo na patelni smażone bez żadnych dodatków, tylko z solą i pieprzem :).
    Klopsiki to świetny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alucha, polecam więc, może i w takiej wersji Ci zasmakują :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. O nie! Te grzybki kojarzą mi się z takimi, które można zjeść tylko raz:(
    :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, gwarantuję, że są jadalne, jestem tego dowodem :)))

      Usuń
  4. Uwielbiam zielonki :-) Zawsze zbieralam je z babcia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madleine, miłe wspomnienia :) Pozdrawiam

      Usuń
  5. Nigdy nie jadłam zielonek i chyba nie zjem,
    ale klopsiki bardzo chętnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, klopsiki z innymi grzybkami też będą pyszne :))) Pozdrawiam

      Usuń
  6. mielone kazdy lubi, a z grzybami to zupelny czad! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe klopsiki! Podoba mi się pomysł z gąskami:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zielonek chyba nigdy nie jadłam, ale pomysł na jesienne klopsiki bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Burczymiwbrzuchu, inne grzybki też smakowicie wypadają :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.