Bardzo kremowy i delikatny sernik upieczony z sera ricotta na spodzie z herbatników, doskonale smakuje podany z owocami. Świetnie komponować się będzie smakowo z figami czy też jagodami, idealnie pasować też będą maliny, jeżyny, porzeczki, wiśnie czy też czereśnie. Sernik z ricotty na herbatnikach z przepisu znalezionego tutaj upieczonego z podwojonej porcji.
200 g herbatników pełnoziarnistych
140 g masła
1000 g sera ricotta
2 łyżeczki pasty waniliowej
6 jajek
10 łyżek cukru
skórka z 1 cytryny
Herbatniki zmielić i wymieszać z roztopionym masłem, wyłożyć nimi okrągłą formę. Formę wstawić
do piekarnika rozgrzanego do 180° C na 15 minut. Jajka ubić z cukrem na
puszystą masę, dodać ser, pastę waniliową i skórkę z cytryny i dobrze
wymieszać, aby nie powstały grudki. Wyjąć formę z piekarnika i na
podpieczone herbatniki wylać serową masę i wyrównać. Formę wstawić
ostrożnie do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 170° C i piec przez
kolejne 40 minut. Sernik wyjąć z piekarnika i odstawić na godzinę to
ostudzenia, a następnie schłodzić w lodówce przez minimum dwie godziny.
mmm, co za pyszności;)
OdpowiedzUsuńPiotej, niebo w gębie, polecam :)
UsuńCudo i te figi na wierzchu! Mniam :)
OdpowiedzUsuńZielaczek, figi dodają uroku :) Pozdrawiam
UsuńPrzepiekny sernik! :) musi smakowac oblednie!
OdpowiedzUsuńSara, jest pyszniutki :)
UsuńKamila, wspaniały! Częstuję się do porannej kawy:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia!
Aniu, do kawci wyśmienity :) Pozdrawiam
Usuńbardzo ładnie prezentuje się ten serniczek:) mam dużą ochotę wypróbować ricottę do sernika, bo jeszcze tego nie robiłam
OdpowiedzUsuńAntenka, polecam więc ricottę do sernikowych wypieków, jest znakomita. Pozdrawiam
UsuńRozkoszny!
OdpowiedzUsuńZabrałabym się do niego z ogromnymi emocjami.
Smacznego dnia.
Amber, dziękuję :) Pozdrawiam
UsuńŚliczne, jesienne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńTradycyjnie już porywam kawałek do kawki:)
Magda, będzie mi bardzo, bardzo miło :) Pozdrawiam
UsuńLubie serniki z ricotty, sa tak delikatne w smaku... Pieknie wyglada, udekorowany figami!
OdpowiedzUsuńMaggie, uwielbiam serniki z ricotty, są pyszne :) Pozdrawiam
UsuńWspaniały sernik. Lubię ricottę i figi, więc to coś w sam raz dla mnie. :-)
OdpowiedzUsuńDroczilka, pychotka, polecam
UsuńKamilko, cudny ten serniczek! Smakowitości u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńMajana, jako sernikowa królowa, może się skusisz :) Ściskam!
UsuńMam nadzieję, że jeszcze został jakiś kawałek ;) raz mi się upiekł i potwierdzam - jest pyszny :) piękny aranż z figami :)
OdpowiedzUsuńMagda, u mnie jeszcze nieraz będzie gościł :) POzdrawiam
UsuńWspaniały serniczek :)
OdpowiedzUsuńGin, dziękuję. Miło, że wpadłaś do mnie :)
Usuń