Pyszne połączenie kruchego ciasta z dodatkiem tymianku, słodkich i soczystych gruszek z pikantnym serem gorgonzola a wszystko to uzupełnione orzechami włoskimi, świeżym tymiankiem i glazurą zrobioną z miodu i octu balsamicznego. Galette z gruszkami i gorgonzolą z przepisu znalezionego tutaj.
320 g mąki pszennej
170 g zimnego masła
1 żółtko
1/2 łyżeczka soli
1 łyżka tymianku
4 łyżki wody
Wymieszać mąkę, sól i tymianek, dodać masło pokrojone w kostkę oraz żółtko, zagniatać ciasto dodając stopniowo zimną wodę. Ciasto owinąć w folią i schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut.
100 g sera Gorgonzola
3 gruszki
1/3 szklanki orzechów włoskich
1 jajko
Ciasto
rozwałkować na blacie lekko oprószonym mąką w okrąg, na środku ułożyć pokruszony ser, posypać częścią orzechów, na tym ułożyć pokrojone w plasterki gruszki. Zlepić brzegi ciasta nakładając je na siebie, tak aby nadzienie
było częściowo widoczne, posypać pozostałymi orzechami. Posmarować galette rozmąconym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C na około 50 minut, aż zbrązowieje.
1 łyżka miodu
1 łyżka octu balsamicznego
tymianek
W
garnuszku podgrzać miód dodać do niego ocet balsamiczny i wymieszać.
Glazurą posmarować odsłonięte owoce, posypać listkami tymianku. Podawać na ciepło.
Cudowne i wspaniałe :)
OdpowiedzUsuńPiękna!
OdpowiedzUsuńSzkoda napoczynać,ale obietnica wspaniałych smaków silniejsza...
Zapowiada się baaardzo smacznie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Basia
Gruszki i gorgonzola faktycznie bardzo sie lubia. Wspanialy przepis, podoba mi sie ten rustykalny wyglad :)
OdpowiedzUsuńJa cię kręcę!! Cudo sztuki kulinarnej!
OdpowiedzUsuńJuż od dłuższego czasu mam na nią chętkę:)
OdpowiedzUsuńSmaczna?
Magda, prawdziwa pychotka! Pozdrawiam
Usuńwyśmienite połączenie!
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie po prostu, idealne połączenie!
OdpowiedzUsuńw wakacje robiłam galette z jezynami- było cudowne:)
OdpowiedzUsuńKamilko, to musi być obłędnie pyszne. Połaczenie po prostu rewelka!:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo kusząco :]
OdpowiedzUsuńwygląda pięknie!
OdpowiedzUsuńjuż mam taaaką ochotę...
POEZJA!!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy :):)
Tapenda
wspaniałe :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie - czy to jest porcja dla jednej osoby?
OdpowiedzUsuńLakeoffireo, to jest spora porcja, co najmniej dla 4 :) Pozdrawiam
Usuń