Gęsta i bardzo sycąca zupa na bazie zielonej soczewicy i mleka kokosowego, bardzo aromatyczna dzięki dodatkowi trawy cytrynowej, tymiankowi i innych przypraw. Taka zupa świetnie smakuje gdy się do niej doda posiekane liście boćwiny i zrumienione płatki kokosowe. Przepis na zupę z soczewicy z mlekiem kokosowym pochodzi z bloga Sprouted Kitchen, zupa dobrze smakuje przygotowana dzień przed podaniem.
1 1/2 szklanki zielonej soczewicy
1000 ml bulion warzywnego
1 1/2 łyżeczki curry
2 gałązki tymianku
1 łyżka oleju
1 cebula
2 łodygi trawy cytrynowej
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1/2 łyżeczki cynamonu
płatki chilli
gałka muszkatołowa
1 1/4 szklanki mleka kokosowego
3 łyżki soku z limonki
3 łodygi boćwiny
1 szklanka płatków kokosowych
gałka muszkatołowa
1 1/4 szklanki mleka kokosowego
3 łyżki soku z limonki
3 łodygi boćwiny
1 szklanka płatków kokosowych
Dodać opłukaną soczewicę, bulion, listki tymianku i curry do garnka, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez około 20 minut. Na patelni podgrzać olej, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i przyrumienić, dodać rozdrobnione dolne części trawy cytrynowej, kardamon, cynamon, szczypta płatków chilli, startą gałkę muszkatołową i chwilę smażyć. Podsmażoną mieszankę dodać do garnka z soczewicą i wymieszać. Dodać mleko kokosowe i gotować jeszcze kilka minut, doprawić do smaku. Przed podaniem włożyć do zupy pokrojone liście boćwiny i zamieszać, doprawić sokiem z limonki. Zupę podawać ze zrumienionymi na suchej patelni płatkami kokosowymi.
Cudowna zupa!
OdpowiedzUsuńWylądował?
No i nie wiadomo:(
UsuńAniu, :))))
UsuńBardzo ciekawa. Uwielbiam mleko kokosowe :)
OdpowiedzUsuńZielaczek, jeśli lubisz, to polecam spróbować :) Pozdrawiam
Usuńciekawa jestem jej smaku :)
OdpowiedzUsuńMadleine, jest pyszna, bardzo aromatyczna. Polecam!
Usuńwooowww
OdpowiedzUsuńskładniki rewelacja:)
wybitna zupka
musi być boska w smaku..
Antenka, bardzo się cieszę, ze trafiłam na ten przepis. Pozdrawiam
Usuńkocham soczewicę. ciekawa mieszanka, może się skuszę na wypróbowanie :)
OdpowiedzUsuńOla, jest ciekawa w smaku, warto ją przyrządzić. Polecam!
UsuńZupka wygląda bombowo!:)
OdpowiedzUsuńMajana, gwarantuję, że tak smakuje! Miłego dnia!
Usuńale zupa i jaki skład bombowy
OdpowiedzUsuńAluś, zupka jest boska w smaku, polecam bardzo :)
UsuńKamilka ,a zamiast boćwiny jak myślisz co by mogło być u mnie tego nie ma:(
UsuńAluś, szpinak się świetnie nada, można podać też zupełnie bez zielonego dodatku :) Pozdrawiam
UsuńUwielbiam wszystko co zawiera mleko kokosowe, więc od razu ta zupa rzuciła mi się w oczy! Dodatkowo musi być mocno rozgrzewająca, idealna na ponurą zimną jesień.
OdpowiedzUsuńBurczymiwbrzuchu, zupa ma naprawdę ciekawy smak, bardzo polecam. Pozdrawiam
Usuń