4 gruszki
100 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki imbiru
100 g mielonych migdałów
100 g cukru
100 g masła
3 jajka
70 g kandyzowanego imbiru
płatki migdałowych
100 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki imbiru
100 g mielonych migdałów
100 g cukru
100 g masła
3 jajka
70 g kandyzowanego imbiru
płatki migdałowych
cukier puder
Gruszki
obrać ze skórki, wydrążyć z gniazd nasiennych i pokroić w grubszą
kostkę. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i sproszkowanym
imbirem do miski. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, nadal
ucierając, dodawać kolejno po jednym jajku, a następnie przesianą mąkę i
mielone migdały. Na koniec wmieszać kandyzowany imbir oraz pokrojone
gruszki. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką
tortownicy, wierzch posypać płatkami migdałowymi. Ciasto piec w
piekarniku nagrzanym do 180º C przez około 50 minut. Patyczek włożony w
środek ciasta powinien być suchy. Studzić na kratce, podawać posypane
cukrem pudrem.
Wygląda genialnie!
OdpowiedzUsuńAniu, to ciasto ma jedną wadę, bardzo szybko znika :) Pozdrawiam
Usuńmigdały , imbir i gruszki , hmmmmmmmmmmmmmmmmmm mniam
OdpowiedzUsuńAluś, połączenie wprost idealne. Pozdrawiam
UsuńBoskie!
OdpowiedzUsuńI te składniki,które tworzą wspaniałą całość.
Pięknej niedzieli!
Amber, zgadzam się pyszna całość :) Pozdrawiam
UsuńBardzo smakowite ciasteczko!
OdpowiedzUsuńMiłej niedzieli Kamilko:*
Majana, dziękuję, oby Twój tydzień był bardzo miły!
Usuńno, no.. rewelacja :]
OdpowiedzUsuńKarmelitka, polecam, bardzo pyszne!
UsuńCudowne ciacho, genialne połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńZielaczek, bardzo polecam, połączenie przepyszne. Pozdrawiam
UsuńWspaniałe! Pyszne smaki!
OdpowiedzUsuńEwa, bardzo smaczne ciasto, polecam!
Usuń