codzienność

sobota, 20 października 2012

makaron z ricottą i brokułami


Delikatny smak sosu na bazie sera ricotta, śmietany ożywiają brokuły i dodatek czosnku, a to wszystko połączone z ulubionym makaronem. Makaron z ricottą i brokułami to bardzo smaczny, a przede wszystkim szybki sposób na posiłek.

250 g makaronu
250 g sera ricotta
50 ml śmietany 
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
sok z cytryny
sól
pieprz

Na patelni rozgrzać masło, dodać posiekany czosnek i chwilę smażyć, dodać serek ricotta i śmietanę całość doprowadzić do wrzenia, chwilę gotować, redukując delikatnie objętość sosu. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Makaron ugotować w osolonym wrzątku z zgodnie z przepisem na opakowaniu, na 3 minuty przed planowanym końcem gotowania wrzucić brokułowe różyczki. Ugotowany makaron i brokuły odcedzić, dodać do serowego sosu i dobrze wymieszać. Podawać gorące.

13 komentarzy:

  1. Och, to jeden z moich ulubionych makaronów! :) Cudny smak...

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne!
    Mam w domu wszystkie składniki i chyba dzisiaj będzie.
    Miłego weekendu!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny patent z gotowaniem makaronu razem z brokułami:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, polecam, to bardzo ułatwia gotowanie :)))

      Usuń
  4. Szybko i bardzo pysznie!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, szybko - tak, pysznie - takkk :)

      Usuń
  5. Ale tu pysznie, na jutro też planuję z brokułami, właśnie w lidlu dni włoskie, więc zrobiłam zaps różnych makaronów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Goga, polecam więc. Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  6. Ja dziś wszystko kupiłam i zrobię, skoro każdej smakuje 🙂

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.